Henriksson: Ett nytt blad vändes i världshistorien

07.11.2008 kl. 14:28
Barack Obama har gjort världshistoria genom att bli USA:s första mörka president. Hans budskap till folket om förändring gick hem. Hans sätt att tala, att bemöta sina väljare, hans utstrålning, engagemang och starka vilja att föra sitt land framåt och ändra saker till det bättre fick amerikanarna på fötter.

Det känns som ett stort steg, ja som en seger för hela mänskligheten att hudfärgen inte avgjorde valet. Mänskan och personligheten fick vara det centrala. Tankarna går till Martin Luther King och hans tal "I have a dream today" på 1960-talet. Nu drygt 40 år senare har hans dröm gått i uppfyllelse.

Klart är att Obama och hans stab kommer att ha svåra tider framför sig. Den ekonomiska krisen som just nu härjar, är djupare än någon amerikansk president i modern tid skådat. Därför kommer utmaningarna på hemmaplan att vara gigantiska. På utrikespolitikens område blir det knappast heller någon smekmånad. Det går inte att avsäga sig arvet efter president Bush, utan det
måste hanteras. Obama kommer säkerligen inom en rätt så kort tid att upptäcka, för att använda tidigare partiordförande Ole Norrbacks ord, att "det är roligare att bli än att vara".

Under veckan har det också kommit dåliga nyheter om Metsä-Botnias fabrik i Kaskö. Farhågorna som fanns då Stora-Ensos fabrik i Kemijärvi lades ner om att detta bara är början, börjar nu besannas. Nedläggningen av UPM:s fabriker i Valkeakoski och Kajana är ytterligare ett bevis härpå.

Vad gäller Kaskö fabriken skall vi hoppas att man ännu skulle hitta lösningar som kunde trygga dess fortsatta existens. I annat fall är läget helt klart det att statsmakten, precis som då det gäller de andra orter där pappersfabriker lagts ner, måste dra sitt strå till stacken. Österbottens Förbund agerade i veckan helt rätt då man omedelbart yrkade på status som plötsligt strukturområde för Sydösterbotten. Minister Pekkarinens resonemang om att arbetslösheten inte är tillräckligt hög i Kaskö håller inte. Statens åtgärder måste kunna verka preventivt, så att områden och orter inte drabbas hårdare än nödvändigt.

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00