Nylund: Kompromissen tolkades olika

09.12.2008 kl. 09:50
Ministergruppen för förvaltning och regional utveckling, Halke, enades under onsdagens möte om en kompromiss gällande den framtida organiseringen av närings-, trafik- och miljöcentralen, ELY9. Efterspelet efter ministergruppens möte var minst sagt kaotisk. Innehållet i kompromissen tolkades och marknadsfördes på helt olika sätt av ministergruppens ordförande, kommunminister Mari Kiviniemi, och de övriga ministrarna i arbetsgruppen. Medieutspelet blev därefter.

Alla de sakargument som hade lagts fram, och som stödde Vasa, föll för döva öron. Partipolitiken talade och Centerpartiet bestämde att Seinäjoki skall utvecklas till huvudort. Enligt kommunminister Mari Kiviniemis uttalanden efter Halke-mötet skulle största delen av verksamheten inom nuvarande vägdistriktet ELY9 sakta men säkert flyttas till Seinäjoki. Både vi och övriga hade en helt annan uppfattning om vad som överenskommits, och reagerade förstås starkt. Både statsministern och minister Kiviniemi besökte svenska riksdagsgruppen på torsdag, och minister Kiviniemi bekräftade där att tvångsförflyttningen endast gäller miljöcentralens och vägdistriktets chefer. De anställda behöver inte flytta, men på sikt i samband med pensioneringar och förändringar kommer omkring hälften av tjänsterna att försvinna från Vasa till Seinäjoki, meddelade Kiviniemi. Det är nu livsviktigt att alla parter i fråga fortsätter kämpa så som hittills för att verksamheterna hålls kvar i Österbotten.

Vad gäller orienteringen av Mellersta Österbottens förbund låter beslutet vänta sig. Med tanke på att Karleby och Jakobstad utgör ett pendlingsområde vore det självklara beslutet en orientering söderut, vilket också är Karleby stads första alternativ. Minister Kiviniemi har en klar åsikt och anser att Mellersta Österbottens förbunds utlåtande ska följas och att MÖF skall orientera sig norrut. Regeringen kommer för sin del att fatta beslutet på våren efter en omfattande utlåtanderunda där både alternativet med orientering norrut  och det betydligt mera naturliga alternativet med orientering söderut finns med. Nu ges lokala och regionala viljor möjlighet att uttrycka sin önskan om Mellersta Österbottens förbunds orientering norrut eller söderut. Jag är övertygad om att minister Kiviniemi kommer att överösas med utlåtanden som stöder en orientering söderut. Striden fortsätter och nu måste alla tillsammans aktivera sig för att hålla ihop Österbotten och verka för att det svenska språket i Finland får fortleva.

Mats Nylund
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00