Elisabeth Nauclér besöker Ålandsgillet i Stockholm

10.02.2009 kl. 11:15

Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér gästar inkommande lördag föreningen Ålandsgillets årsmöte i Stockholm, där hon presenterar arbetet i Finlands riksdag och den särskilda roll som Ålands riksdagsledamot har.

Det är den tredje och sista föreningen för ålänningar som bor utanför Åland som Elisabeth besöker, tidigare har hon gästat både Ålands Vänner i Helsingfors och Ålandsringen i Åbo.

”Jag är glad över att vara inbjuden och ser fram emot att informera om det politiska livet i Finland och på Åland för ålänningarna i Sverige.” säger Elisabeth Nauclér. ”Det är särskilt viktigt att hålla kontakt och sprida information till dem, det finns en hel del utflyttade ålänningar i Sverige som fortfarande har rösträtt i lagtings- och kommunalval på Åland och ännu flere i riksdagsvalet, för dem är det svårt att följa med åländsk och finländsk politik från Sverige, och då låter de bli att utnyttja sin rösträtt. Jag hoppas i någon mån kunna råda bot på detta!”

Det är föreningens ordförande Bengt Svensson, med rötter i Eckerö, Överby, som svingar klubban vid årsmötesförhandlingarna och därefter följer festtalet och supé med dans på Folkets hus i Bagarmossen Ålandsringen hoppas på många deltagare; ”detta är ett utmärkt tillfälle för våra medlemmar att uppdatera sig om politiken öster om Ålands hav, jag utgår ifrån att det blir en livlig diskussion” säger ordförande Svensson.

Närmare uppgifter ger Elisabeth Nauclér 050 5121984

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55