Politiska kvinnonätverk möttes på Ålandskontoret i Helsingfors

26.02.2009 kl. 11:20

Riksdagens och lagtingets kvinnonätverk möttes igår på Ålandskontoret i Helsingfors på initiativ av Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér.

I sitt hälsningstal hoppades Elisabeth att kvällens träff skulle leda till framtida goda och nyttiga kontakter mellan kvinnorna i de båda parlamenten och var särskilt glad över att denna träff redan innan den hållits hade givit resultat; ett kvinnonätverk har grundats också vid Ålands lagting.

Rektor Gyrid Högman talade därefter om den åländska kvinnans historia och många igenkännande nickar och skratt kom från publiken, men i synnerhet då Gyrid berättade om åländskor som varit ”första kvinnan” i landet på sitt område var det mycket nytt för flera i sällskapet.

Tanken bakom träffen var att medlemmarna i nätverken skulle bekanta sig med varandra och diskutera gemensamma frågor och det lyckades bra, diskussionen efter inledning var öppen och otvungen. Maarit Feldt-Ranta konstaterade att det var först när kvinnorna på allvar kom med i politiken som det började hända något positivt inom lagstiftningen gällande familjepolitik, utbildning och vård. Alla var överens om att kvinnor också kan ekonomi, de sköter ju ofta familjens ekonomi med den äran, och att det nu är dags för kvinnorna att visa framfötterna också på detta typiskt manliga revir!

Ordförande Sirpa Asko-Seljavaara tackade för det goda initiativet och beklagade samtidigt att många som velat komma inte kunde på grund av att debatten om Lex Nokia pågick i plenum, och flere andra viktiga möten var på gång. Innan hon skyndade iväg till nästa möte berättade hon att hon verkligen uppskattar Åland och är med och arrangerar en internationell motorbåtsträff på Åland i juli. Ett 60-tal båtar deltar, främst från Tyskland, Sverige och Finland och de skall under tre dagar bekanta sig med det åländska samhället, självstyrelsen och Ålands historia och natur.

Ordförande för det nybildade kvinnonätverket vid Ålands lagting, Barbro Sundback berättade att hon länge tyckt att kvinnorna i lagtinget skulle kunna samarbeta över partigränserna i många frågor och när inbjudan till denna träff kom gjorde hon slag i saken och inbjöd till ett första möte, vilket utföll väl och ett kvinnonätverk grundades också vid lagtinget. Vice talman Gun-Marie Lindholm och Sirpa Eriksson var de övriga representanterna för Ålands lagting denna kväll.

Ordförande Barbro Sundback inbjöd till ett gemensamt möte på Åland, dit man också planerar bjuda in Sveriges rikdags kvinnonätverk.

Den om några veckor tillträdande ordföranden Merja Kyllönen, som representerar vänsterförbundet och Uleåborgs valkrets, uppskattade inbjudan och sade innan hon gick ”Jag glömmer inte Åland, vi ses där!”

 

Närmare uppgifter ger riksdagsledamot Elisabeth Nauclér tfn 050 512 1984

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10