Christina Gestrin deltar 18-19 mars i Baltic Sea Day i St Petersburg.

20.03.2009 kl. 00:00
Konferensen i St Petersburg ordnas nu för tionde gången. I konferensen deltar forskare, politiker, representanter för myndigheter på nationell och regional nivå från hela östersjöregionen. Under konferensen behandlas aktuella frågor som har att göra med Östersjöns miljö; Bl.a. Helcoms Baltic Sea Action Plan, utsläppen från jordbrukssektorn och Nord Stream gasrörsprojekt.
Christina Gestrin är ordförande för den parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC), en organisation som samlar parlamentariker från alla Östersjöländer. Gestrin framhåller i sitt tal betydelsen av att reger-ingarna i alla Östersjöländer ser till att Helcoms aktionsplan genomförs och att EU:s strategi för Östersjö-regionen, som skall godkännas hösten 2009, är en viktig strategi för att stärka Östersjöregionens inflytan-de inom EU. Den parlamentariska Östersjökonferensen betonar behovet av att stärka EU:s inflytande i Östersjöregionen då det gäller en bättre miljö, en ökad säkerhet i de marina transporterna, ökade insatser för att motarbeta kriminalitet så som människohandel i Östersjöregionen och ett starkare nätverk mellan de befintliga organisationerna kring Östersjön.

Christina Gestrin framför en vädjan till Ryssland om att landet skall ändra sin negativa ståndpunkt till att förbjuda utsläpp av toalettavfall från passagerarfartyg i Östersjön. Organisationen för Östersjöparlamenta-rikerna (BSPC) anser att alla utsläpp av toalettavfall från passagerarfartyg och andra fartyg som rör sig på Östersjön bör förbjudas omgående.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00