En finlandssvensk röst behövs i Bryssel!

01.06.2009 kl. 09:05
Idag är det förhandsröstningens fjärde dag. Det betyder att det finns fyra möjliga dagar kvar att rösta. Gå och rösta - idag, på måndag, på tisdag eller på den egentliga valdagen den 7:e juni! I detta val är det lika viktigt att rösta som i andra val. Vi behöver en liberal finlandssvensk representant i Bryssel.

 

Det är i EU som en stor del av våra jordbruksfrågor avgörs. Det är där vi kan jobba för en gemensam miljöreglering i Östersjön och det är där många konsumentfrågor avgörs.
 
Det är fullständigt självklart att vi på den arenan behöver en representant som känner till våra finlandssvenska särförhållanden. Där behövs någon som kan representera de finlandssvenska bönderna och växthusodlarna. Det är där vi kan skydda Östersjön genom gemensamma regler för utsläpp. Det är där vi kan påverka Internetsäkerheten. Och det är där vi kan ta ställning i frågor som reglerar skarvbeståndet, vargbeståndet och snusförsäljningen. De här frågorna, och många andra, påverkar var och en av oss.
 
En gallup, gjord av Taloustutkimus, publicerades igår. Den visar att SFP kan få det 13:e mandatet. Dessutom är vi närmare det 12:e mandatet än vi är att falla ut. Gallupen visar på vind i seglen och en bred förståelse för att finlandssvenskarna måste finnas i Bryssel. En bred förståelse hör man också på fältet – både bland vårt eget gäng och bland andra finlandssvenskar. Flera bekanta från andra partier säger att de i detta val tänker rösta på SFP – för att gemensamt se till att en finlandssvensk tar säte i EU:s hjärta.
 
Men ta inte något för givet!  Vi vet att Timo Soini kommer att lyfta en del av sofflocket. Vi vet också att valet engagerar mer än för fem år sedan. Efter förhandsröstningens andra dag hade redan 230 000 personer eller 5,6 procent röstat. Det är ur demokratisk synvinkel både nödvändigt och bra med ett ökat valdeltagande – senaste vals 41 % är skrämmande lågt. Det betyder samtidigt att vi finlandssvenskar måste förena oss och gå till valurnorna! Vi kan inte ligga under det finländska medeltalet. Därför blev jag oerhört glad att läsa att förhandsröstningen ökat i exempelvis Närpes. Samtidigt ligger vi ännu under landets medeltal. Därför, mina vänner, hoppas jag att ni, under de fyra dagar det ännu är möjligt, ser till att rösta. Jag hoppas att ni inte bara röstar – utan att ni dessutom uppmanar vänner, släkt och övriga bekanta att rösta. Tillsammans klarar vi det här! Tillsammans sänder vi en finlandssvensk till Bryssel! Tillsammans ser vi till att våra intressen kommer att bevakas också i fortsättningen! Tillsammans – genom att rösta!
 
Ulla-Maj Wideroos

 

Ulla-Maj Wideroos

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00