Östersjön och Ålands talerätt inför EG-domstolen

11.06.2009 kl. 11:00

I riksdagens plenum på onsdagen väcktes en livlig debatt om statsrådets redogörelse om Östersjön. Framförallt dominerade diskussionen om miljöaspekterna. Riksdagsledamoten Elisabeth Nauclér lyfte fram hur viktig Östersjön är i vår utrikespolitik.
- Lika viktigt är det att få EU att förstå vilken central roll Östersjön har i europeisk politik, och då menar jag också Östersjöns tillstånd ur miljösynpunkt.

Nauclér lyfte även fram faktumet att Åland är mest centralt beläget i Östersjön och ur åländsk synvinkel är det en absolut nödvändighet att Östersjön räddas.
- På detta sätt kan en ekonomisk tillväxt tryggas och livskvaliteten för invånarna höjas.

Ett annat angeläget ärende som lyftes fram i redogörelsen var sjöfarten och dess miljö- samt sjösäkerhetssynpunkter.

- På lång sikt är naturligtvis målet att få en gemensam europeisk sjöfartspolitik, men eftersom vägen dit är lång måste vi åtminstone se till att Finland driver en politik som gör att fartygen konkurrerar på lika villkor som andra fartyg i Östersjön och därför stannar under vår kontroll.

Under plenum tog man även i behandling ändring av självstyrelselagen för att möjliggöra talerätt för Åland inför EG-domstolen. Ärendet har behandlats i grundlagsutskottet och Nauclér är väldigt nöjd med slutresultatet.
- Jag kan bara se fördelar med lagändringen för både riket och Åland. Det är ett stort steg framåt i väntan på att EU funderat på hur man i framtiden ska behandla områden som Åland och alla de liknande områden som nu valt att stanna utanför EU.

Ytterligare information:
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér 09 432 3047, 050 512 1984
Assistent Janina Mackiewicz, 09 432 4047
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55