Anna-Maja Henriksson: Klokt att permanenta alterneringsledigheten

12.09.2009 kl. 10:55
- Vi har en lite paradoxal situation i landet just nu. Unga som vill ut i jobb, har svårt att hitta arbete medan många äldre är bekymrade över hur de skall orka jobba ända fram till sin pension.

Det här kräver medvetna, riktade åtgärder, sade riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson på Samsvenska rf:s samling i Björneborg idag 12.9.09
-
– Den stigande ungdomsarbetslösheten måste motas i grind. Vi har inte råd att låta unga utbildade vänja sig vid en tillvaro utan sysselsättning. De behöver få känna sig behövda, komma ut i arbetslivet och delta aktivt i samhällsbygget.

– Samtidigt får vi inte förbise den beställning som finns bland de äldre löntagarna på satsningar på orken i arbetslivet.

– Då glappet dessutom småningom blir allt större mellan dem som kommer ut på arbetsmarkanden och dem som med ålderns rätt lämnar den, har vi helt enkelt inte råd att låta någon ung marginaliseras för all framtid, men vi har heller inte råd att förbise behovet av konkreta satsningar på orken i arbetslivet för de äldre arbetstagarna. Allas arbetsinsats kommer att behövas för att hålla vårt land i rullning och där-med för att kunna garantera välfärden i framtiden. Det skall också alltid löna sig att jobba.

– Därför är jag synnerligen nöjd över att regeringen nu går in för att permanenta systemet med alterneringsledigt. Det beslutet kommer i exakt rätt tid. De ger äldre möjlighet till en betald sabbatstid från job-bet på upp till ett år, samtidigt som det öppnar dörrarna för en arbetslös att komma in på jobbmarkan-den betonade Henriksson.

- Hon påtalade också den märkliga situationen som råder vad gäller tillgången till gällande kollektivavtal på svenska. De finns nämligen inte. Jag efterlyser ansvarstagande av våra myndigheter och ansvariga ministrar på den här punkten. En arbetstagare skall ha rätt att få läsa det kollektivavtal som berör honom/henne på sitt eget modersmål, oberoende om det är finska eller svenska. Så är det bara, sade Henriksson.
 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00