Ledamot Nauclér aktiv budgetmotionär

25.09.2009 kl. 15:30
Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér har lämnat in tre budgetmotioner i anslutning till regeringens budget för år 2010. Motionerna berör anslag för översättning till svenska av kollektivavtal med allmänt bindande verkan, Finlands internationella bistånd och civil krishantering.

 


Elisabeth Nauclér har idag lämnat in tre budgetmotioner i anslutning till regeringens budget för år 2010. Motionerna berör anslag för översättning till svenska av kollektivavtal med allmänt bindande verkan, Finlands internationella bistånd och civil krishantering.

Nu finns det ungefär 150 kollektivavtal med bindande verkan, alla enbart på finska. Eftersom Åland med stöd av självstyrelselagen är enspråkigt svenskt, måste även de allmänt bindande kollektivavtalen finnas på svenska för att ha verkan i landskapet. Ledamot Nauclér påpekar att detta gäller inte bara ålänningar utan alla svenskspråkiga i landet som omfattas av dessa avtal. Hon föreslår att regeringen reserverar 200 000 euro för översättning till svenska av kollektivavtalen.
- Budgetmotionen undertecknades dessutom av nio andra riksdagsledamöter, däribland Annika Lapintie och Mikaela Nylander.

Anslaget för internationellt bistånd har i regeringens budget för 2010 fastställt till 60 miljoner lägre än vad man ursprungligen hade räknat med. Nauclér påpekar att den djupa lågkonjunkturen i världen slår hårdast mot de fattiga, och därför skall Finland satsa större belopp för att förverkliga en fruktbar och långsiktig biståndspolitik. I sin budgetmotion om det internationella biståndet föreslår Nauclér att regeringen ökar anslaget för internationella biståndet med 60 miljoner euro.
- Budgetmotionen undertecknades av elva andra riksdagsledamöter bland annat av Kimmo Kiljunen, Pertti Salolainen och Pekka Haavisto.

Finland har förbundit sig att förstärka sitt deltagande i civil krishantering. Krishanteringscentret som tar hand om utbildning och utvecklandet av Finlands civila krishantering, behöver en ökning av 600 000 euro för att kunna nå den nationella beredskapsnivå som de politiska målen kräver. Ledamot Nauclér framhäver att både regeringens strategi för civil krishantering (2008) och den säkerhets- och försvarspolitiska redogörelse för 2009 understryker att en ökning av resurserna för ökat deltagande och för att förstärka och utveckla den nationella beredskapen måste ske samtidigt.
- Budgetmotionen undertecknades av sex andra riksdagsledamöter bl.a. av Pekka Haavisto och Markku Rossi.

Närmare uppgifter ger riksdagsledamot Elisabeth Nauclér 09 432 3047, 050 512 1984 eller assistent Laura Lyly 09 432 4047.

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30