Nylander: Nu prövas Nylands förbunds vilja att utveckla helheten

22.10.2009 kl. 18:50
Statsrådet har idag fattat beslut om att fusionera landskapen Nyland och Östra Nyland från och med 1.1.2011. Processen började i och med att Sibbo kommun lämnade in en ansökan till statsrådet om byte av landskap.

- Beslutet utgör den juridiska ramen för fusionen. Beslutet baserar sig på lagen om landskapsindelning och tar inte ställning till politiska substansfrågor. Dessa frågor bör lösas via officiella förhandlingar som genast bör påbörjas, påpekar riksdagsledamot Mikaela Nylander. Det skulle vara en ytterst olycklig start för det nya landskapet om den politiska viljan att förhandla om de för Östra Nyland viktiga frågorna saknas.

- Jag hoppas verkligen att Nylands förbund också i framtiden stöder utvecklingen av metropolområdet och motsätter sig att Malms flygfält flyttar till Backas i Borgå. Nylands förbund har i tidigare ställningstaganden konstaterat att Backas är ett dåligt alternativ eftersom Borgå stads möjligheter att växa västerut och härmed ta ett större ansvar för inflyttningen förhindras av ett flygfält i Backas. Dessutom bör vi finna en gemensam syn på dragningen av den sk Helibanan österut för att effektivt kunna driva frågan inom statsförvaltningen. Helibanan är en av de viktigaste framtida infrastrukturprojekten för hela Östra Nyland, framhåller Nylander.

- Vi behöver en helhetssyn på hur vi skall utveckla näringslivet samt yrkesutbildningen och högskolesektorn. Dessutom har vi i Östra Nyland haft en trovärdig utvecklingspolitik för landsbygden och skärgården som bör kunna fortsätta. Kännspakt har också varit den grundmurade viljan att utveckla hela Östra Nyland. Tvåspråkigheten förutsätter svenska strukturer inom det nya landskapet, avslutar Nylander som hoppas på en bra start för det nya landskapet genom äkta förhandlingar.
 

 

Pressmeddelande 22.10.2009

Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00