Nauclér med i diskussion om autonomi med Dalai Lama

20.11.2009 kl. 16:20

Den 16 och 17 november 2009 ordnade den autonoma provinsen Trento i norditalien en tvådagars konferens som handlade om Dalai Lamas senaste förslag att grunda ett autonomiskt Tibetanskt territorium inom Kina. Målet med konferensen var att diskutera det Tibetanska initiativet Memorandum on Genuine Autonomy for the Tibetan People. Hur dokumentet reflekterar de internationellt accepterade standarder för autonomier, samt om detta förslag är kompatibelt med de relevanta provisionerna i Kinesiska konstitutionen. Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog i den avslutande rundabordsdiskussionen med Dalai Lama.

 

Deltagarna i rundabordsdiskussionen var representanter från några autonoma områden. Elisabeth Nauclér talade om de förhållanden som lett till autonomi för Åland, samt vad åländsk autonomi innebär. Nauclér framhävde att regioner som njuter av självstyre har ett ansvar gentemot de områden som strävar för autonomi. Områden som redan är autonoma, som t.ex.Åland, måste stödja de nya och lära ut om sina erfarenheter, det gäller att beakta både de positiva framstegen lika som misslyckanden. Nauclér ansåg att detta är något som Åland är skylding det internationella samfundet i och med att Åland via beslut av Nationernas Förbund fick sin autonoma status. Dalai Lama vädjade för en Tibetansk autonomi som skulle låta tibetanerna skydda och befrämja sitt eget språk och sina religiösa traditioner samtidigt som man respekterar den kinesiska folkrepublikens gränser och konstitution.

 

Några specifika punkter steg klart fram. För det första uppmärksammades att tibetanerna har tagit steg mot försoning med den kinesiska staten genom att anpassa sina krav till ökad kulturell och ekonomisk autonomi inom Kinas gränser i stället för som tidigare självständighet. För det andra ansågs det att Kina har reagerat obetänksamt då det direkt nekat autonomi som en möjlighet för att lösa tvisten. Forskare och politiker uppmanade således Kina att fortsätta förhandlingar med Tibet. För det sista underströks att autonomi modeller som diskuterats under konferensen kan enbart anses som riktlinjer – inte färdiga modeller. Som ledamot Nauclér påpekat i sitt tal, måste konfliktparterna avtala om en gemensam lösning som passar dem båda.

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00