Nauclér med i diskussion om autonomi med Dalai Lama

20.11.2009 kl. 16:20

Den 16 och 17 november 2009 ordnade den autonoma provinsen Trento i norditalien en tvådagars konferens som handlade om Dalai Lamas senaste förslag att grunda ett autonomiskt Tibetanskt territorium inom Kina. Målet med konferensen var att diskutera det Tibetanska initiativet Memorandum on Genuine Autonomy for the Tibetan People. Hur dokumentet reflekterar de internationellt accepterade standarder för autonomier, samt om detta förslag är kompatibelt med de relevanta provisionerna i Kinesiska konstitutionen. Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog i den avslutande rundabordsdiskussionen med Dalai Lama.

 

Deltagarna i rundabordsdiskussionen var representanter från några autonoma områden. Elisabeth Nauclér talade om de förhållanden som lett till autonomi för Åland, samt vad åländsk autonomi innebär. Nauclér framhävde att regioner som njuter av självstyre har ett ansvar gentemot de områden som strävar för autonomi. Områden som redan är autonoma, som t.ex.Åland, måste stödja de nya och lära ut om sina erfarenheter, det gäller att beakta både de positiva framstegen lika som misslyckanden. Nauclér ansåg att detta är något som Åland är skylding det internationella samfundet i och med att Åland via beslut av Nationernas Förbund fick sin autonoma status. Dalai Lama vädjade för en Tibetansk autonomi som skulle låta tibetanerna skydda och befrämja sitt eget språk och sina religiösa traditioner samtidigt som man respekterar den kinesiska folkrepublikens gränser och konstitution.

 

Några specifika punkter steg klart fram. För det första uppmärksammades att tibetanerna har tagit steg mot försoning med den kinesiska staten genom att anpassa sina krav till ökad kulturell och ekonomisk autonomi inom Kinas gränser i stället för som tidigare självständighet. För det andra ansågs det att Kina har reagerat obetänksamt då det direkt nekat autonomi som en möjlighet för att lösa tvisten. Forskare och politiker uppmanade således Kina att fortsätta förhandlingar med Tibet. För det sista underströks att autonomi modeller som diskuterats under konferensen kan enbart anses som riktlinjer – inte färdiga modeller. Som ledamot Nauclér påpekat i sitt tal, måste konfliktparterna avtala om en gemensam lösning som passar dem båda.

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30