Ålandsforum på riksdagen

26.11.2009 kl. 16:35

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér ordnade åter ett Ålandsforum på Riksdagen. Som talare vid forumet medverkade fil.dr och historieforskaren Janne Holmén. Temat för kvällen var nationella identiteter som väckt diskussion i media på senaste tiden. Holmén föreläste med rubriken ”Är jag svensk eller finne - eller ålänning? Uppbyggnaden av nationella identiteter i resterna av det gamla Sverige efter riksdelningen 1809".

Holmén redogjorde för hur den finska identiteten formats under den ryska tiden, samt berättade om den åländska autonomins födsel och utvecklingen till en egen åländsk identitet. I sin presentation berättade Holmén om hur historieforskningen har kommit fram till att det är staten som har skapat nationen och inte tvärtom. Det verkar finnas en färdig modell för hur en nation skall se ut och nya stater följer modellen, också Åland.

Holmén berättade också att det inte finns historiska motsättningar mellan Sverige och Finland, eller Finland och Åland. Dessa motsättningar som diskuteras idag har uppfunnits under de senaste århundradena av politiker och forskare för att stödja nationalismen. I motsats till svenskans ställning i Finland berättade Holmén att finskans ställning i Sverige har förstärkts. Holmén påpekade att på grund av att motsättningarna mellan finskan och svenskan i Finland skapats av politiker, kunde problemet också upplösas av politiker. Det skulle förutsätta att Finland, samtidigt som man uppmuntrar Sveriges pågående försök att garantera finska minoriteters ställning, tar till kraftfulla åtgärder för att i verkligheten trygga det svenska språkets ställning i Finland.

Holmén lyckades väcka en intressant och livlig diskussion om språkens ställning, som väckt stor uppmärksamhet i media på den senaste tiden. Bland annat diskuterades det också om nationella symbolers ursprung och betydelse t.ex. flaggor och sympati för idrottare i landskamper – publiken undrade bl.a. vem ålänningarna hejar på i en ishockey match mellan Finland och Sverige?

 

 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35