Nylund: Skäligt för staten att se över Lantmäteriverkets priser!

16.12.2009 kl. 15:05
– Lantmäteriverkets priser för fastigheters ägar- och adressuppgifter, så som framgår ur lantmäteriverkets prislista, är synnerligen ofördelaktiga för samfälligheter med mycket stort antal delägare, så som exempelvis vattendelägarlag, framhåller riksdagsledamot Mats Nylund (SFP).

- För att sköta det praktiska förvaltandet kan det årligen vara nödvändigt för en samfällighet att nyttja de tjänster som lantmäteriverket tillhandahåller. För en samfällighet som inte har betydande intäkter, med låt oss säga 800 delägare, är kostnaden för en uppdaterad ägar- och adresslista hutlöst stor, anser Nylund. Han har lämnat in ett skriftligt spörsmål i frågan och svaret från statsrådet kan väntas inom tre veckor.

– Staten använder sig av skälighetsbedömning vid utbetalning av förmåner och det skulle vara rimligt att staten kunde se skäligheten även då konstellationen är den motsatta, påpekar Nylund. Han framhåller att ett prissättningssystem med koefficient skulle stöda samfälligheters verksamhet.

– Det enligt registerenheten fastslagna priset uppbärs till 100 procent oavsett mängden enheter idag och tillför oskäliga kostnader för samfälligheter som har ett mycket stort antal delägare, framhåller Nylund och föreslår ett nytt prissättningssystem kunde utgå från att en 100 procentig avgift uppbärs för de 500 första enheterna, och att en koefficient på 0,5 kunde nyttjas för de 200 följande enheterna och på därpå överstigande del en koefficient på 0,25.

Tilläggsinformation:
Mats Nylund, tel. 050-5122191

Bilaga: Skriftligt spörsmål: Oskäliga kostnader för samfälligheter vid nyttjande av lantmäteriverkets tjänster.
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00