Skriftligt spörsmål om FPA-ersättningar

18.12.2009 kl. 15:15

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér har lämnat in ett skriftligt spörsmål om ersättningsprinciperna för läkemedel och i detta särskilda fall näringslösningar som ersätts av FPA. Vid ett uppmärksammat fall på Åland nyligen vägrades en svårt sjuk patient ersättning för en av läkare utskriven näringslösning, som är ersättningsgiltig vid sondmatning, men inte då patienten kan ta medlet oralt. Elisabeth Nauclér tycker att detta är upprörande och strider mot de målsättningar som FPA har.

Svårt sjuka patienter borde kunna lita på att de inte råkar i ekonomiskt trångmål på grund av sin sjukdom, och de bör hjälpas till ett så värdigt liv som möjligt anser Elisabeth Nauclér i sitt spörsmål.

 

Regeringen har 30 dagar på sig att besvara spörsmålet.

 

SKRIFTLIGT SPÖRSMÅL
Till riksdagens talman

FPA tryggar befolkningens utkomst, främjar hälsa och stöder ett oberoende liv. Verksamheten styrs av följande grundläggande värderingar: respekt för individen, kompetens, samverkan och nytänkan-de. En ung ålänning är drabbad av en muskelförtviningssjukdom med snabbt tilltagande invaliditet, som medfört förlamning i samtliga extremiteter, nästan helt förlorad talförmåga och stora svårigheter att svälja. Patienten har därför svårt att få fullgod näringstillförsel, men behöver inte sondmatas.
Ansvarig neurolog har föreskrivit diettillägg med näringsdrycker och skrivit ut vederbörligt intyg för ersättningsansökan hos FPA.


Handläggaren på FPA vägrar kostnadsersättning på grund av att denna patient inte passar in på nå-gon av de koder FPA tillämpar. Näringsämnet är godkänt för ersättning om patienten har fettab-sorptionsstörningar, vilket inte är fallet, och om det ges som sondmat, men inte om det intas oralt.  FPAs ledande läkare hänvisar i en tidningsinsändare till att verksamheten är strikt reglerad, beträffande näringsdrycker är det läkemedelsprisnämnden som fastställer ersättningsstatusen. Han välkomnar samtidigt en diskussion om en ökad prövningsrätt för FPA vid beviljande av ekonomiska förmåner.
Den typ av detaljerade anvisningar som FPA hänvisar till kan svårligen täcka alla tänkbara sjuk-domstillstånd och är inte heller förenligt med det moderna samhällets syn på hur sjukdomsdrabbade medmänniskor skall hjälpas till ett så värdigt liv som möjligt.
Att försätta en person som lider av en invalidiserande, livshotande sjukdom även i ekonomiskt trångmål är upprörand.. Att neka ersättning för ett medel som underlättar livet i denna svåra situa-tion är omänskligt och visar varken respekt för individen, kompetens, samverkan eller nytänkande.

Vad ämnar regeringen göra för att tillse att patienter beroende av samma medel får likvärdig kostndsersättning, oberoende av hur medlet intas och därmed förhindra att samhällsmedborgare råkar i ekonomisk nöd på grund av sjukdom?

Helsingfors den 17 december 2009

Elisabeth Nauclér

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00