Med fokus på relevanta frågor

07.02.2010 kl. 15:15
"Nu måste vi fokusera på hur vi kan öka sysselsättningen i landet och speciellt motarbeta den stigande arbetslösheten bland de unga. Vi har inte råd att låta utbildade ungdomar vänja sig att vara utan jobb. De måste få känna sig viktiga och behövda, få komma in i arbetslivet och delta aktivt i byggande av samhället"

Riksdagsarbetet drog igång med full maskin den här veckan. Det blev en annorlunda start och dramatiken var stor då resultatet i talmansvalet stod klart. Sauli Niinistö blev återvald som riksdagens talman med bara 89 röster, detta att jämföra med förra året då han fick 141 röster. En förvånansvärt stor del av ledamöterna valde att rösta blankt. Orsaken kan man sia om, men uppenbart är att talmannens agerande under det senaste året väckt irritation hos många ledamöter. Självfallet skall också riksdagen spara där det går att spara, och till den delen har Niinistös talmanskap satt sina tydliga spår. Personligen tror jag ändå att man gör det för enkelt för sig genom att förklara missnöjesrösterna med sparivern.

Hur som helst var resultatet närmast chockerande och efter valet på tisdagen funderade Niinistö t.o.m på att avsäga sig uppdraget som talman. Nu är dock friden återställd och jag är glad över att talmannen har gett klara besked om sin fortsättning. Det sista vi skulle behöva nu är en större politisk kris. Det räcker gott och väl med att vi eventuellt skall byta statsminister under året. Tvärtom måste energin nu kanaliseras till det som är väsentligt och viktigt för folket och landet. Såväl presidenten som talmannen höll goda tal vid riksmötets öppnande på onsdagen. Sysselsättningen, oron för den ökande ungdomsarbetslösheten och behovet av en gemensam syn var den röda tråden.

Nu måste vi fokusera på hur vi kan öka sysselsättningen i landet och speciellt motarbeta den stigande arbetslösheten bland de unga. Vi har inte råd att låta utbildade ungdomar vänja sig att vara utan jobb. De måste få känna sig viktiga och behövda, få komma in i arbetslivet och delta aktivt i byggande av samhället.

Partiordförande Stefan Wallin, som också är ansvarig minister för ungdomsfrågor, tog i sitt tal på SFP:s partistyrelsemöte förra veckan upp frågan om hur man kunde skapa nya projekt och praktikplatser för de unga utan att belasta statsbudgeten. Genom att använda 30 miljoner € av tipsvinstmedel från Veikkaus kunde vi sysselsätta några tusen ungdomar och ge dessa en chans som de annars inte skulle få. Det är just den typen av nytänkande vi nu behöver. Mera sådant ! Sedan är det ju så att statsmakten och kommunerna inte ensamma klarar av att hitta alla lösningar för att få oss upp ur den ekonomiska gropen. Näringslivet, företagen och arbetsmarknadsparterna är också i en nyckelposition. Och var och en av oss kan säkert dra sitt strå till stacken på sätt eller annat. Vanlig medmänsklighet, att visa att man bryr sig om kostar heller ingenting, men kan vara nog så värdefullt !

Ursprungligen publicerad i Sydin den 7.2.2010

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00