Vår sjukförsäkringslag är föråldrad

15.02.2010 kl. 00:00
Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson vill ändra på sjukförsäkringslagen så att man kunde få FPA-ersättning också för vaccin som inte omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet. Till dem hör bland annat HPV- samt TBE-vaccinet.

Förebyggande vård lönar sig alltid. Det sparar kostnader för samhället och minskar framför allt lidandet på individnivå. Att det är mycket svårt att i pengar mäta hur värdefull den förebyggande vården är vet vi, men samtidigt vet vi också att det handlar om stora summor.

 

Finland har varit en föregångare då det gäller det allmänna vaccinationsprogrammet och vissa sjukdomar, som till exempel polio, har helt utrotats på grund av att befolkningen har blivit vaccinerad. Vi skall också fortsätta satsa på det allmänna vaccinationsprogrammet som ger gratis vaccin åt befolkningen! Under den här regeringsperioden har programmet utökats så att också vaccin mot Rotavirus och pneumokockvaccinet, som förebygger öroninflammation hos barn, tagits med.

 

Utvecklingen inom vaccin går snabbt framåt och det kommer ständigt nya ut på marknaden. Risken är att vi i vårt land inte hinner med då det gäller det allmänna vaccinationsprogrammet. Att ta in nya vaccin i programmet kostar och tar lång tid.

 

Ett exempel på det här är HPV-vaccinet mot livmoderhalscancer som redan en tid funnits på marknaden, men som inte ännu tagits med i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Det vaccinet är väldigt dyrt, 400-500 euro, varför man kan utgå från att det är väldigt få som köper vaccinet för att vaccinera sina barn. Vaccinet rekommenderas för flickor från 10-12 år uppåt. Det finns forskning som visar att det lönar sig att ta vaccinet upp till 45 års ålder.

 

Ett annat vaccin som inte hela befolkningen behöver, men som många på riskområden vill ha, är vaccinet mot fästingburen TBE. På Åland är vaccinet gratis för alla som fyllt 7 år, vilket är mycket bra

Men fästingarna som sprider TBE har också spridigt sig till fastlandet och finns på många håll, bland annat hos oss längs kusten i Österbotten i Larsmo-Öja trakten. Att vaccinera en person kostar ca 90 euro.

För tex en familj med 8 personer handlar det om hela 720 euro.

 

Vad kan vi då göra om vi inte har råd att ta in alla vaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet som egentligen borde finnas där ? Det är en fråga som engagerat mig mycket och som vi också diskuterade i riksdagen på ett seminarium som riksdagens kvinnonätverk ordnade i veckan. Jo, vi borde ändra lagen så att det skulle vara möjligt att få FPA-ersättning för vaccin på samma sätt som för läkemedel. Vår sjukförsäkringslag är i det här hänseendet föråldrad och svarar inte mot ett modernt tankesätt inom vården, att preventiv vård med alla mått mätt blir billigare än eftervård.

 

Därför har jag gjort en lagmotion i syfte att ändra på sjukförsäkringslagen, så att man kunde få FPA-ersättning för vaccin som inte omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet. Motionen stöddes av hela 103 riksdagsledamöter, men fastnade i social- och hälsovårdsutskottet. Det intressanta är nu att motionen fått stöd från ledamöter i samtliga grupper i riksdagen, från en mängd experter, från Läkarförbundet, från Gynekologförbundet och Kvinno-organisationernas centralförbund, men tjänstemän på ministeriet och på Institutet för hälsa- och välfärd motsätter sig en lagändring ! De hävdar att ojämlikheten i samhället ökar ifall man skulle bevilja Fpa-ersättning för vaccin ! Ett argument som enligt min mening inte håller. I Sverige har samma system motiverats med att det ökar jämlikheten !

 

Ta HPV-vaccinet som exempel. Skulle vi nu få en så lycklig situation att vi kunde få in det i det allmänna vaccinationsprogrammet 2011 för alla 12-åringar så vore det inte mera än rimligt att FPA-ersättning kunde ges åt alla som skaffar vaccinet för den som fyllt 13 år.

 

Och visst vore det mera jämlikt om familjen i Larsmo kunde få ersättning för fästingvaccinet då man jämför med Ålänningarna som får vaccinet helt kostnadsfritt!

 

Radio Vega den 15.2.2010

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00