Intelligenta elmätare bör snabbt tas i bruk

01.03.2010 kl. 13:25
Den kalla vintern har inneburit att elförbrukningen tidvis stigit kraftigt, att reservkraftverk tagits i bruk och att importen av el varit större än normalt. Elförbrukningstoppar innebär både att elpriset pressas uppåt och att utsläppen från elproduktionen ökar.

Därför är det i hela samhällets intresse att försöka undvika att sådana situationer uppstår.

I ett skriftligt spörsmål till regeringen har jag frågat vad den har för avsikt att göra för att förhindra elför-brukningstoppar. Jag föreslog bl.a. förbättrad information om energisparande och rekommendationer till hushållen om återhållsam elförbrukning särskilt under köldknäppar. I svaret säger minister Pekkarinen att man påbörjat en ändring av systemet för mätning av elleveranser. De nya kraven förutsätter att minst 80 % av distributionsnätbolagens kunder ska omfattas av ett system med timvis mätning av elförbrukningen och ha fjärravläsbara mätare vid utgången av 2013. Nätinnehavarna förpliktas att utan extra avgift ge sina kunder uppgifter om deras elförbrukning per timme. Tack vare det nya systemet kommer hushållen att få uppgifter om sin egen elförbrukning till och med i realtid.

De nya mätarna ska vara kapabla att ta emot styrkommandon som skickas av elförsäljaren via kommuni-kationsnätet för att begränsa elförbrukningen. Det skall också vara möjligt att överföra uppgifter om för-brukningen direkt till hushållens automatiska styrsystem. Tack vare detta kommer det att bli lättare för konsumenterna att undviker onödig elkonsumtion under perioder med toppbelastning vilket innebär att elförbrukningen blir jämnare. Samtidigt minskar konsumenten sina kostnader för elanskaffning samt ut-släppen från elproduktionen. Hushållen och övriga konsumenter kan med hjälp av de nya intelligenta mätsystemen också bidra till att minska riskerna för situationer med effektbrist i det riksomfattande elsy-stemet.

Den sammanlagda elkonsumtionen i Finland minskade med sju procent under år 2009, främst på grund av att industrins elförbrukning var 16 procent mindre än föregående år. Samtidigt ökade hushållens, den of-fentliga sektorns och servicesektorns elförbrukning med två procent, vilket är en ohållbar utveckling med tanke på målen om minskad elförbrukning. Informationen om sätt att i vardagen stävja elförbrukningen måste därför effektiveras och även andra nya styrmetoder tas i bruk.
 

Insändare, publicerad i HBL 1.3.10

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55