Blomqvist ställde spörsmål om resurstilldelningen till ELY-centralerna

05.03.2010 kl. 14:05
Thomas Blomqvist (SFP) lämnade in ett skriftligt spörsmål till regeringen på torsdagen den 4 mars. Han frågar vad regeringen tänker göra för att väntetiden på undantagslov skall bli kortare?

I spörsmålet konstaterar Blomqvist att det är viktigt att understöda sysselsättningen då den ekonomiska situationen är svår i landet. En bransch som påverkas lätt av ekonomiska nedgångar är byggbranschen. För många byggprojekt behövs det undantagstillstånd, och ansökningarna om dessa måste godkännas av både kommunen och de regionala Närings-, trafik- och miljöcentralerna, bättre kända som ELY-centraler.

I spörsmålet hänvisar Blomqvist till en rätt så dyster statistik för Nylands ELY-central. De senaste åren har behandlingstiden ökat: år 2008 var den 4,2 månader i medeltal; just nu är den 6,1 månader. I hela Nyland finns det 160 ansökningar anhängiga. Blomqvist lyfter fram staden Raseborg som ett exempel, där det för tillfället finns 33 ansökningar anhängiga. Tio av dessa ansökningar är från december 2008, vilket betyder att man har väntat på beslut i över 14 månader.

- De 160 ansökningar inom Nyland som ännu väntar på beslut, är 160 projekt som skulle kunna ge inkomst åt byggföretag inom området, om bara arbetet kunde påbörjas, påpekar Blomqvist. Då situationen redan är svår, kan man inte låta byråkratin komma i vägen för sysselsättningen.

Blomqvist förundrar sig över att det endast finns tre anställda på ELY-centralen som handhar undantagsbeslut. Två av dessa använder dessutom endast 30 procent av sin arbetstid på dessa ärenden. För ett så vidsträckt område med omfattande skärgårdsbebyggelse och stor befolkning verkar personalen vara underdimensionerad, anser Blomqvist.

SFP

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00