Budgetförslagets återhållsamma riktning är viktig

19.08.2010 kl. 17:25
Regeringens budgetförslag kan karaktäriseras som framtidsinriktat ansvarstagande. Det betyder att statens upplåning minskas med 5 miljarder jämfört med innevarande år. Den återhållsamma riktningen är viktig med tanke på framtiden för att skapa en hållbar offentlig ekonomi, säger Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin.

Arbetet för bättre ungdomssysselsättning prioriteras också nästa år, resurserna för det uppsökande ungdomsarbetet tryggas. Den här satsningen är ytterst viktig och erfarenheterna från de senaste åren är goda. Många unga har genom denna verksamhet fått vägledning för att hitta en meningsfull sysselsättning.

Förverkligandet av EU:s klimatmål tar ett stort steg framåt genom en nysatsning på drygt 100 miljoner euro för förnybar energiproduktion. Det är en tidsenlig prioritering som förutom miljön också gagnar sysselsättningen.

Svenska folkpartiet gläds speciellt över att finansieringen av skyddet av Östersjön kunde tryggas i budgeten efter den livliga diskussion som pågått de senaste veckorna.

Genom att ytterligare 40 tjänster på Migrationsverket tryggas, garanteras att behandlingstiderna är korta.

Statens ersättning till kommunerna för mottagande av flyktingar ökas med 20,7 miljoner euro. Antalet kommuner som tar emot flyktingar kommer att öka under år 2011.

Bland trafiksatsningarna känns det bra att anslagen för Smedsby omfartsväg och förbättringen av banavsnittet Seinäjoki-Uleåborg äntligen togs med i budgeten.

Social- och hälsovårdsministeriets enheter för jämställdhetsärenden fick nödvändiga tilläggsanslag i budgeten, vilket gläder jämställdhetsminister Wallin.

Tipsanslagen för kultur, idrott och ungdom ökar med 19 miljoner euro. Under minister Wallins tid i ministeriet har statens resursering för denna sektor ökat med 135 miljoner euro eller 30%. En ny kulturell språksatsning görs för främjande av kunskapen i kolt- och enaresamiska.

Statsandelarna till kommunerna höjs med drygt 271 miljoner euro vilket ska trygga basservicen.

 


För mer information: ministergruppens specialmedarbetare Susanna Korpivaara tel. 0400-322 432 

SFP

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30