Utsikter över det nya året och den nya budgeten

03.12.2010 kl. 15:49
---"Tron, som sakta håller på att försvinna ur en av de mest ekologiska och naturnära näringarna som finns, måste återställas."---


Utsikter över det nya året och den nya budgeten

På torsdagen nådde regeringsgruppernas representanter i finansutskottet uppgörelse i förhandlingarna om nästa års statsbudget. Eftersom många österbottniska kommuner har varit i kontakt i frågan har jag, och övriga i svenska riksdagsgruppen, aktivt drivit frågan och nått resultat. Det finns mycket viktiga projekt som med fördel bör få komma igång och det är mycket glädjande att riksdagen nu lägger till 7 miljoner euro till statsbudgeten för att öka stödet för utbyggnaden av vatten- och avloppsnäten. Det är en verklig framgång och ett delmål i arbetet ett arbete som nu fortsätter.

Förutom vattenfrågor på land har man gett mycket fokus åt havet och dess tillstånd. Skärgårdstrafiken i Finska viken och Skärgårdshavet får 1,5 miljoner till och reduceringsfisket vid kusten av mört och braxen får 1 miljoner euro till. För att minska på fosforbelastningen i skärgården är skräpfisket en ytterst ekonomisk metod som också har sysselsättande effekt för yrkesfiskarkåren. Under de senaste åren har yrkesfisket varit hårt pressat såväl i Finland som utomlands. Det kustnära yrkesfisket tampas med osäkerhet och lönsamhetsfrågor och det är ytters positivt med satsningarna på det så kallade skräpfisket.

Tron, som sakta håller på att försvinna ur en av de mest ekologiska och naturnära näringarna som finns, måste återställas. Ibland kan man få läsa positiva nyheter om enskilda satsningar i branschen, men fiskeripolitiken måste överlag bli bättre. Vi finländare hör till dem som äter mest fisk i värden och fiskeripolitiken är en del av den matpolitik som förs mycket aktivt för tillfället. Fiskeripolitiken handlar om vad vi finländare fiskar själva eller köper och lägger på vår tallrik. Fiskeripolitiken handlar om mat, om sysselsättning och om miljö.

Det ekosystembaserade angreppssättet som man inom EU gått in för i förnyelsen av den gemensamma fiskeripolitiken är mycket bra, och att man i framtiden ska skilja mellan det småskaliga kustnära yrkesfisket och det storskaliga havsfisket är mycket efterlängtat och nödvändigt för att näringen skall fortsätta. På detta plan har vi lyckats. På hemmaplan bereds sedan 2008 totalreformen av lagen om fiske i jord- och skogsbruksministeriet och många är de frågor som väcker debatt. Inte minst handlar problematiken om yrkesfisket och fritidsfiskets ställning gentemot varandra. En konstruerad motsättning och tendenser inom andra partier finns för att börja behandla dem olika: man vill ge fritidsfiskarna rättigheter som yrkesfiskarna inte får. Det är naturligtvis ohållbart, så från grundrättslig synvinkel om vattenägande som också från ett rättviseperspektiv. Arbetet för yrkesfisket och fiskenäringens framtid fortsätter lika aktivt som förr och målet är ett lönsamt, ekologiskt hållbart och etiskt godtagbart fiske som ger finländska konsumenter en möjlighet att få njuta av färsk, hälsosam och smaklig fisk. Fisken hör också julbordet till.


Mats Nylund, riksdagsledamot för SFP och medlem i bl.a. jord- och skogsbruksutskottet.

 

Syd-Österbotten vecka 48
Riksdagskrönika


 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00