Henriksson frågar om statens ägarstyrning och regnskogen!

16.03.2011 kl. 11:01
Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson har ställt ett skriftligt spörsmål, där hon frågar hur regeringen via sin ägarstyrning kan ta ett globalt ansvar.

- År 1998 var antalet sålda dieselbilar i Finland 15,69 % av det totala antalet sålda bilar och år 2008 49,63 %. Genom att använda biodiesel ger man upphov till mindre partikel- och kväveoxidutsläpp än om man använder vanlig diesel. Eftersom den innehåller förnybara råvaror minskar den också koldioxid utsläppen. Beroende på andelen förnybara råvaror i biodieseln kan man minska utsläppen av växthusgaser med 5 – 60 % jämfört med vanlig konventionell diesel, säger Henriksson i sitt spörsmål.

- Neste Oils Abp har satt som mål att bli världsledande producent av biodiesel och har startat upp produktionsanläggningar av biodiesel både i Finland, Rotterdam och i Singapore. En viktig komponent i NExBTL-biodieseln är palmolja, noterar Henriksson.

-Palmoljan produceras i huvudsak i två länder, Indonesien och Malaysia. Produktionen av palmoljan har väckt mycket kritik eftersom det antingen direkt eller indirekt innebär att regnskog skövlas för att ge plats åt odlingsmark för palmoljeodlingar. Detta i sin tur leder till att de minskade växthusutsläpp som uppstår i Finland när man använder sig av biodiesel egentligen försvinner mångfaldigt på de platser i Sydostasien där palmoljan framställs på grund av skövling av regnskog.

- Därför är det viktigt att få veta hur staten genom sin ägarstyrning kan påverka så att regnskogen inte skövlas i onödan och gör naturen och de globala klimatmålen en björntjänst, avslutar Henriksson.

SFP

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30