Blomqvist: Basväghållningen avgörande för bygderna!

14.10.2011 kl. 14:52
Under den gångna veckan har riksdagen diskuterat regeringens proposition till statsbudget för år 2012. I remissdebatten lyfte riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) upp vikten av att hålla den existerande infrastrukturen i skick.
- I det här ekonomiska läget bör vi prioritera underhållet och förbättrandet av det nuvarande väg- och spårnätet. Exempel på förbättrings- och underhållsprojekt som borde förverkligas är fortsättningen på grundförbättringen av kustbanan mellan Åbo och Helsingfors. Elektrifieringen av Hangö-Hyvinge banan skulle vara viktig både för Hangö hamns del och för hela den västnyländska regionen.

- Bastrafikledshållningen lider av år av otillräcklig finansiering, och i längden är det ohållbart om vi inte gör tillräckliga investeringar inom området. Därför är det mycket positivt att regeringen valt att inte sänka anslaget i nästa års budget, trots att vi lever i ekonomiskt knappa tider.

För att få bukt med den långa listan av behövliga projekt, äskade Blomqvist i en budgetmotion om tilläggsanslag för basväghållningen i Nyland, och lyfte i en skild motion fram förbättringen av riksväg 25 på sträckan Hangö-Mäntsälä. Blomqvist lämnade även in budgetmotioner om specifika landsvägar i både Väst- och Östnyland. Med dessa motioner ville Blomqvist lyfta fram bygdevägarnas betydelse för att människor ska kunna leva och bo på landet; med tanke på landsbygdens livskraft är det mycket viktigt att vägarna hålls i ett farbart skick – också på hösten då regnet ofta åstadkommer stora skador på grusvägarna.

I sitt inlägg i budgetdebatten tog Blomqvist också fasta på de stora nedskärningar som är att vänta inom både försvaret och jord- och skogsbrukssektorn.

- Det är beklagligt att budgetförslaget, så som det nu lyder, i praktiken leder till en lönesänkning för våra bönder. Även om det ingår flera bra skrivningar i regeringsprogrammet gällande t.ex. den finländska livsmedelsbranschen som en framtidsbransch och genomförandet av ett utvecklingsprogram för den ekologiska och närproducerade maten, är sanningen ändå den att inkomsterna sjunker.

Blomqvist betonade att det enda sättet att lösa lönsamhetskrisen inom jordbruket är att öka inkomsterna från marknaden och öka primärproducenternas andel av livsmedelsprodukternas slutpris. Med tanke på jordbrukets framtid, spelar landsbygdsrådgivningen en viktig roll, då den bidrar till att göra jordbruket mera miljövänligt och produktivt. Anslaget för rådgivningen borde därför höjas i riksdagsbehandlingen, ansåg Blomqvist.

Beträffande den stundande reformen av försvaret, konstaterade Blomqvist att det är viktigt att vi noga funderar på hur vi bäst kan lotsa försvaret genom tiden av omställning. Försvarsförmågan får inte äventyras i något skede av reformen. I sitt anförande uttryckte Blomqvist också sitt stöd för att trygga ett tillräckligt anslag för krigs- och frontveteranernas rehabilitering.


Dessa motioner lämnade Thomas Blomqvist in i år:

- Anslag för basväghållning
- Anslag för förbättring av riksväg 25 på sträckan Hangö – Mäntsälä
- Anslag för att slutföra beläggningen av Labbyvägen – Hindersbyvägen inom Nylands NTM-centrals ansvarsområde
- Anslag för att förnya beläggningen på Bromarvvägen/Vättlaxvägen
- Anslag för att förse Påvalsbyvägen/Hommansbyvägen med beläggning
- Anslag för landsbygdsrådgivning
- Anslag för iståndsättningen av byggnader vid Strömfors bruk
SFP

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30