Svenska riksdagsgruppen: Nu avslöjas den sannfinska språkagendan

21.10.2011 kl. 09:07
Sannfinländarna har med sin skuggbudget bekräftat den äktfinska språkpolitik partiet står för, fastslår Svenska riksdagsgruppen i ett uttalande på torsdagen. Då budgetmotionen vill "rationalisera tvångssvenskan" och påtalar den nuvarande "tvångssvensklagstiftningens" kostnadseffekter föreslås ironiskt nog inga inbesparingar, utan en utredning som naturligtvis skulle kosta. Men den bakomliggande avsikten är uppenbar: att i strid med Grundlagen rubba svenskan som det ena av Finlands nationalspråk.

Då sannfinländarna vill ersätta svensk myndighetsservice med "tolkning på distans" och motiverar det med att metoden används "med andra språkgrupper" strider det mot de svenskspråkigas grundrättigheter. Det handlar ju inte om några privilegier, utan uttryckligen om grundläggande medborgerliga rättigheter, slår Svenska riksdagsgruppen fast.

Grundrättigheter kan aldrig mätas i pengar. Men då sannfinländarna påtalar att "tvångssvenskan förorsakar rikligt med indirekta kostnader för folkhushållet" bortser de från motsvarande ekonomiska fördelar av landets tvåspråkighet, inte minst i umgänget med det övriga Norden, som också är Finlands största handelspartner. Dessa fördelar är avsevärt större än kostnaderna. Sannfinländarna ifrågasätter med sin språkpolitik Finlands ställning som ett nordiskt land.

Svenska riksdagsgruppen utmanar sannfinländarna till gemensamma insatser till försvar för alla mindre språk i Europa, till vilka både finskan och svenskan hör.

Också sannfinländarnas krav på att börja beskatta allmännyttiga stiftelser är särskilt riktat mot svenskan, då sex av de tio stiftelser som räknas upp i motionstexten är svenskspråkiga. Utan både de svenska och de finska stiftelsernas och fondernas insatser för kulturen, utbildningen, forskningen, medicinen, organisationsstrukturen, hyresbostadsutbudet och så vidare skulle stat och kommuner tvingas betala mer för allt detta, påpekar Svenska riksdagsgruppen.

Sannfinländarna uppger att rättvisa är ett av deras övergripande mål. Men den rättvisan verkar vara ytterst selektiv. I skuggbudgeten föreslås lägre anslag för bistånd och för flyktingar och invandrare, och så ifrågasätts den mindre av de två nationella språkgrupperna. Var blev rättvisan, frågar Svenska riksdagsgruppen.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande vid riksmötets öppningsdebatt

Gruppordförande Mikaela Nylander höll svenska riksdagsgruppens anförande i samband med riksmötets öppning 12.2 2013
12.02.2013 kl. 14:00

Gruppanförande 6.2 2013

Gruppanförande i remissdebatten om Statsrådets redogörelse för Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2012. Riksdagsman Thomas Blomqvist.
06.02.2013 kl. 15:27

Gruppanförande om 2013 års statsbudget

Riksdagsledamot Astrid Thors gruppanförande 17.12.2012 i debatten om finansutskottets betänkande om 2013 års statsbudget.
17.12.2012 kl. 16:57

Gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum 5.12.2012

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela nylanders gruppanförande vid riksdagens jubileumsplenum inför Finlands 95. självständighetsdag.
07.12.2012 kl. 09:55

Interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice

Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylanders gruppanförande 3/10 2012 i debatten om interpellationen om kommunreformen och tryggad närservice.
03.10.2012 kl. 15:00

Interpellationsdebatten om tryggandet av kommunala närtjänster

Det finländska välfärdssamhället står inför det faktum att kommunstrukturen i vårt land är i behov av förbättring. Servicen, som utgör en av grunderna för välfärden, förverkligas inte i dagsläget på ett för alla rättvist sätt.
29.09.2011 kl. 10:15

Debatt om regeringen Katainens regeringsprogram

Svenska riksdagsgruppen vill först gratulera talmannen till valet, och uttrycka sin förvissning om att han liksom vice talmännen leder riksdagens arbete så att både regering och opposition och alla riksdagsgrupper, större och mindre, i debatterna behandlas jämlikt och rättvist. Vi ser fram emot ett gott samarbete.
28.06.2011 kl. 13:25