Mats Nylund: Spelreglerna borde också gälla miljöministern

12.04.2013 kl. 11:41
Under De grönas ordförande Ville Niinistös ledning håller miljöministeriet på att utvecklas till ett förbuds- och begränsningsministerium, hävdar riksdagsledamot Mats Nylund, SFP.
Under nuvarande regim har flera oroande drag i ministeriets verksamhet blivit allt mer framträdande. Ett exempel är oförmågan att hitta samsyn med andra ministerier i för Finland viktiga EU-frågor.  Förslaget till paragraf om naturvärden i naturskyddslagen är ett annat.

- I praktiken skulle den paragrafen ge miljömyndigheterna möjlighet att egenväldigt bestämma vad naturvärden innebär och vetorätt när miljötillstånd ska beviljas. Ingen borde få egenväldigt besluta om våra naturvärden, säger Nylund.

- Denna utveckling i kombination med miljöministerns upprepade soloutspel undergräver förtroendet för såväl vår regering som våra myndigheter, säger Nylund. Ena dagen är det fel på vårt miljöstödsprogram, en annan dag ska torvbrytningen avbrytas och nu senast ska jord- och skogsbruksministeriet spjälkas upp och förvaltningen av fiskerifrågor flyttas från det ministerium där sakkunskapen finns till miljöministeriet.

- Det är ett klart brott mot spelreglerna att en minister går in på en annan ministers förvaltningsområde på detta sätt. Det skulle säkert inte tolereras om inte aktören vore just grön. Det kan inte vara så att helt andra regler gäller för De gröna än för övriga regeringspartier, avslutar Nylund

SFP

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55