Mats Nylund: Spelreglerna borde också gälla miljöministern

12.04.2013 kl. 11:41
Under De grönas ordförande Ville Niinistös ledning håller miljöministeriet på att utvecklas till ett förbuds- och begränsningsministerium, hävdar riksdagsledamot Mats Nylund, SFP.
Under nuvarande regim har flera oroande drag i ministeriets verksamhet blivit allt mer framträdande. Ett exempel är oförmågan att hitta samsyn med andra ministerier i för Finland viktiga EU-frågor.  Förslaget till paragraf om naturvärden i naturskyddslagen är ett annat.

- I praktiken skulle den paragrafen ge miljömyndigheterna möjlighet att egenväldigt bestämma vad naturvärden innebär och vetorätt när miljötillstånd ska beviljas. Ingen borde få egenväldigt besluta om våra naturvärden, säger Nylund.

- Denna utveckling i kombination med miljöministerns upprepade soloutspel undergräver förtroendet för såväl vår regering som våra myndigheter, säger Nylund. Ena dagen är det fel på vårt miljöstödsprogram, en annan dag ska torvbrytningen avbrytas och nu senast ska jord- och skogsbruksministeriet spjälkas upp och förvaltningen av fiskerifrågor flyttas från det ministerium där sakkunskapen finns till miljöministeriet.

- Det är ett klart brott mot spelreglerna att en minister går in på en annan ministers förvaltningsområde på detta sätt. Det skulle säkert inte tolereras om inte aktören vore just grön. Det kan inte vara så att helt andra regler gäller för De gröna än för övriga regeringspartier, avslutar Nylund

SFP

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40