Medborgarinitiativ: Lag om ändring av 22 § i djurskyddslagen

25.04.2013 kl. 17:25
Behandlingen av lagen som berör pälsnäringen behandlades som en s.k. snabbdebatt. Gruppens första taltur hölls av riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos.

Ett nytt steg har tagits i Finlands riksdags historia. För första gången behandlar vi ett s.k. medborgarinitiativ. Bra så. Ämnet är dock inte oväntat – man vill införa ett förbud – ett förbud av pälsnäringen. Medborgarinitiativet skall självklart behandlas sakligt här i riksdagen, men för egen del vill jag ändå genast säga att jag inte stöder ett förbud. Orsakerna är många. Näringen är en exportnäring – värdet av den finländska pälsproduktionen är uppemot 400 miljoner euro. Nästan allt kan sägas vara exportintäkter. Pälsnäringen sysselsätter – enligt vissa beräkningar är sysselsättningseffekten ca 4300 årsverken och det är en beaktansvärd siffra.

Turkistarhaajien tuottavuus on hyvä. Se puolestaan tarkoittaa, että turkistarhaajat voivat investoida suurempiin häkkeihin ja muihin eläinsuojelua edistäviin toimenpiteisiin. Hyvä tuottavuus merkitsee myös, että useat kunnat hyötyvät näistä yrityksistä. Erityisesti tämä koskee maaseudun kuntia. Mahdollisen elinkeinon kieltämisen vaikutukset olisivat kunnille tuhoisat. Tuhoisat olisivat myös vaikutukset niille yrittäjille jotka ovat vuosia elinkeinoa harjoittaneet. Tarvitsemme koko Suomeen, myös maaseudulle, monipuolisen elinkeinoelämän.  Tarvitsemme yrittäjiä jotka ovat valmiita kehittämään ja panostamaan tähän ja väitän, että turkistarhaajat ovat tavallisia, rehellisiä yrittäjiä jotka myös välittävät eläimistään. Tämän vuoksi meillä on Suomessa ainutlaatuinen sertifiointimenettely turkistarhoille ja tällä hetkellä noin 70% tarhoista ovat sertifioituja. Sillä tiellä on syytä jatkaa myös tulevaisuudessa. Tukekaamme yrittäjyyttä koko Suomessa, myös maaseudulla, ja panostakaamme eläinten hyvinvointiin. Tukekaamme yrittäjyyttä samalla kuin tuemme uusia ajatuksia eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi!
Ulla-Maj Wideroos

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35