Blomqvist: Gör värderingen av vattenområden mer skälig!

29.06.2013 kl. 09:50
I ett skriftligt spörsmål till regeringen efterlyser riksdagsledamot Thomas Blomqvist att värderingen av vattenområden i samband med arvs- och gåvobeskattningen blir mer skälig. Blomqvist frågar vilka åtgärder regeringen ämnar vidta för att vattenområdenas olika särdrag bättre än tidigare tas i beaktande vid värderingen.

För tillfället föreskriver skatteförvaltningens anvisningar att vattenområdets gängse värde kan anses vara 80 euro per hektar. I enskilda fall kan värdet höjas eller sänkas på basis av områdets särdrag. Enligt uppgift beaktar skatteförvaltningen dock inte för tillfället tillräckligt de olika omständigheterna, som kan minska ett vattenområdes värde. 

Ett vattenområdes värde minskar bland annat av fiskeguiders möjlighet att få tillstånd till att på en annans vattenområde ordna fisketurism tillställningar. För detta tillstånd ska fiskeguiden betala en årlig avgift på 100 euro per län. Med andra ord betyder detta alltså att en helt utomstående person betalar en obetydlig avgift och genom detta får utnyttja en vattenägares område för sin egen näringsverksamhet.

− Antagandet om att ett vattenområdets gängse värde är 80 euro per hektar kan leda till oskäliga slutresultat vid arvs- och gåvobeskattningen. I praktiken kan vattenområdes värde minska av många olika orsaker, till exempel av att området utnyttjas av fiskeguider. Det är även viktigt att komma ihåg att vattenområdets värde kanaliseras de facto till strandfastigheten som gränsar till vattnet. Skatteförvaltningens anvisningar borde därför bättre beakta de olika omständigheter som påverkar vattenområdets gängse värde, konstaterar Blomqvist.


Tilläggsuppgifter: Thomas Blomqvist, tel. 050 512 1776
SFP

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35