Kvinnligt parlamentariskt kvinnonätverk behövs i Bosnien-Hercegovina.

07.11.2013 kl. 16:16
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér deltog som representant för Riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott som föreläsare i utbildningsseminarium.
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér besökte i veckan (5-6 november) Sarajevo och medverkade som föreläsare i utbildningsseminariet ”Caucus Strengthening, Lobbying and Advocacy Skills Seminar for the Bosnia and Herzegovina Women’s Parliamentary Caucus”.

Nauclér deltog som representant för Riksdagens arbetslivs- och jämställdhetsutskott. Utskottet, som Nauclér sitter i, fick inbjudan att skicka någon som kunde föreläsa om finska riksdagens erfarenheter av vårt kvinnliga nätverk, som faktiskt räknas som det första nationella parlamentariska kvinnonätverk av den här typen i världen (det bildades 1991). Finlands riksdags kvinnliga nätverk är vida känt världen över för sitt arbetssätt. Föreläsningen var en del av en utbildning för de kvinnliga parlamentariker i Bosnien-Hercegovina som nu är i startgroparna för att börja arbeta inom sitt eget parlamentariska kvinnliga nätverk. Seminariet och utbildningen organiserades och finansierades av IRI (International Republican Institute). Nauclér föreläste under den andra utbildningsdagen och delade dagen med den makedonska parlamentarikern Tanja Tomich.

Bosnien-Hercegovina är uppdelat i två administrativa enheter och ett distrikt: Federationen Bosnien och Hercegovina, Republika Srpska och Br?ko-distriktet. Det var i den bosnisk-kroatiska federationens parlament som detta kvinnliga nätverk bildats genom ett beslut i parlamentet i april i år. Ordförande för nätverket är en läkare vid namn Hafeza Sabljakovi?. På den överstatliga nivån, där alltså även serberna är med, finns ännu inget nätverk av den här typen.

- Jag tycker att det arbete som gjorts med det nystartade kvinnliga nätverket i Serbiens parlament, där jag och andra representanter från Finlands riksdag medverkat som resurspersoner, skulle kunna vara en inspirationskälla i Bosnien-Hercegovina. Ett parlamentariskt kvinnonätverk i hela Bosnien-Hercegovina skulle fungera som en brobyggare mellan serber, kroater och bosniaker. På det här sättet skulle man få med serberna, anser Nauclér.

Elisabeth Nauclér

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40