Wallin frågar regeringen om nya sätt att bekämpa fästingar

14.11.2013 kl. 11:07
Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) ställer ett skriftligt spörsmål till regeringen om dess beredskap att stöda nya sätt att bekämpa fästingar med parasitologiska metoder. Ett känt faktum är att fästingarna tar sig till bebodda områden på sina värddjur, av vilka rådjuret är vanligt. Särskilt vill Wallin veta om regeringen känner till metoden 4-poster, där en behållare med föda lockar till sig rådjur, som samtidigt då det äter av födan stryker sig mot skumplastrullar som är giftdränkta. Fästingen skyr giftet och kommer inte att fästa sig vid rådjuret, inte duga dess blod och därmed få svårare att försöka sig. Metoden har i olika studier minskat antalet fritt levande fästingar med upp till 95 procent.

- I Finland, där de fästingrelaterade sjukdomarna breder ut sig, finns det all orsak att med öppet sinne granska nya möjligheter att hindra fästingarnas framfart. Att koncentrera sig på fästingens naturliga sätt att sprida sig till bebodda områden och den vägen minska dess förekomst på dessa områden vore ett naturligt angreppssätt. En 4-poster kostar i USA cirka 340 euro. Kostnaderna för själva tekniken, kemikalier och underhåll skall vägas mot de kostnader borrelios och TBE orsakar för den offentliga sjukvården samt i form av ofta långvariga sjukfrånvaron, som speciellt de allvarligaste varianterna av TBE leder till. Är regeringen beredd att utreda möjligheten att ta i bruk parasitologiska metoder av typen 4-poster för att hindra fästingen från att sprida sig på bebodda områden och därigenom minska risken för att borrelios och TBE ökar ytterligare, frågar Wallin i det skriftliga spörsmålet, som han lämnade in på onsdagen.

Wallin påminner om att borrelios och den fästingburna encefaliten TBE drabbar allt fler finländare. År 2011 konstaterades 1611 fall av borrelios och 62 fall av TBE. Totalt räknar man dock med upp till 4000 fall av borrelios om man inkluderar de fall, som upptäckts i ett tidigt skede och inte lett till laboratorieprov. Av TBE-fallen beräknas cirka en fjärdedel leda till den allra svåraste varianten av sjukdomen.

- De problem fästingarna orsakar i byar, vid sommarstugor, på idrottsplatser och på campingområden tvingar redan folk att ändra beteende och levnadsvanor. Av uttrycklig rädsla för TBE och borrelios kommer exempelvis scoutdistriktet i Egentliga Finland inte att ordna läger för 4000 scouter på Gyltö, Korpo, 2014. Lägret flyttas till Tavastehus, skriver Wallin i spörsmålet, som regeringen bör besvara inom 21 dagar.

Stefan Wallins spörsmål (pdf)

SFP

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30