Linjerna i strukturpaketet är de rätta.

03.12.2013 kl. 07:55
Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander påpekar att då strukturreformerna genomförs är det viktigt att se till att de svagaste grupperna i samhället inte kommer i kläm.

För den som är politiskt ärlig finns egentligen inget alternativ till inriktningen på regeringens strukturpaket, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander.
- Vår grupp har redan en längre tid efterlyst bestämda åtgärder för att minska hållbarhetsunderskottet i Finlands ekonomi. Nu har regeringen sytt ihop ett kraftfullt strukturpaket som ska kunna bryta den negativa trenden. Det sker inte en dag för tidigt.

Nylander understryker att ökad låntagning i dagens läge inte är ansvarsfull politik, särskilt som också Finland med sin växande statsskuld riskerar hamna under EU:s förstoringsglas.
- Åtgärderna kommer att kräva uppoffringar av oss alla. Då strukturreformerna genomförs är det ändå viktigt att se till att de svagaste grupperna i samhället inte hamnar i kläm.
Hon välkomnar regeringens program om att minska anstaltsvården och i stället satsa på en kvalitativ öppen vård.
- Genom att reformera vården kan vi på sikt kännbart få ned kostnaderna. Finland ligger klart efter Sverige i nedtrappningen av anstaltsvården. Vår grupp såg det som ytterst viktigt att normerna för serviceboende luckras upp. Varje kvadratmeter ska inte vara normstyrd, utan kommunerna ska ges större ansvar att söka egna skräddarsydda lösningar, säger Nylander.

En del av kommunmiljarden ska sparas in genom att något lätta på behörighetskraven för anställda inom vårdsektorn och bildningen. Mikaela Nylander tycker att vi kan göra det.
- Det är viktigt att kommunen ges större flexibilitet att ordna servicen så att lokala förhållanden beaktas.
Som medlem i riksdagens kulturutskott har Nylander varit skeptisk till att höja läropliktsåldern från 16 till 17 år. Hon frågar sig om det i dagens ekonomiskt svåra tider är klokt med generell höjning, som innebär nya kostnader i form av gratis läromedel och skoltransporter för hela åldersklassen.
- Vi hade önskat riktade åtgärder för ungdomarna i riskzonen. Den kompromiss som regeringen enades om, att man ännu utreder saken, är bra.
Strukturpaketet betyder också förändringar i gymnasienätet. Den frågan ska utredas omsorgsfullt på svenskt håll, betonar Nylander. Hon påminner om skrivningen i regeringsprogrammet om att den regionala tillgängligheten ska tryggas.

Mikaela Nylander, gruppordförande

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40