Viktiga mål i knapp utdelning

05.12.2013 kl. 14:43
Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander nöjd med hamnvägen till Jakobstad och elbanan till Hangö
Med vissa av finansutskottets budgettillägg tryggas förutsättningarna för hela verksamheter. Det säger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander.

- Vi lyckades genomdriva höjda anslag för yrkesfiskarnas förbund, lantbruksrådgivningen, 4H-organisationen och den exportfrämjande organisationen Viexpo, säger Nylander.
Hon är medlem i riksdagens finansutskott, som årligen har till uppdrag att komplettera förslaget till statsbudget.

- Stämningen i finansutskottet var god med tanke på att den extra potten var rekordliten, säger hon.
Gruppordförandena lämnade in en gemensam motion för att stödja veteranerna med 2 miljoner euro.
Nylander fann det glädjande att sociala aspekter kunde beaktas då finansutskottet enades om hur återstoden av potten på cirka 33 miljoner ska fördelas. Här kan nämnas stöd för organisationer som hjälper unga som hotas av marginalisering och pengar för telefonjour för familjevåldsoffer.

Förutom att yrkesfiskarnas förbund får 100 000 euro reserveras 150 000 för reduceringsfisket. Genom att fiska bort skräpfisk förbättras vattenkvaliteten i våra hav.

Regionalt hör Jakobstadsnejden och västra Nyland till vinnarna till följd av finansutskottets budgetkompletteringar. För hamnvägen till Jakobstad anslås 3 miljoner euro, medan planeringen av elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan får 2,6 miljoner euro ur tilläggspotten.
- Infrastrukturprojekten är viktiga för att stärka konkurrenskraften i dessa regioner, säger Nylander.

För förbättring av privata vägar reserveras 3 miljoner euro. För vatten- och avloppsinvesteringar anslås ytterligare totalt 1,6 miljoner euro. Finansutskottet gör även en stark markering för att utbyggnaden av västmetron bör fortsätta oavbrutet efter att den har byggts till Mattby.

Svenska Finlands folkting får liksom ifjol ett tillägg på 100 000 euro, medan finansutskottet höjer anslaget för byaverksamhet med 250 000 euro.
Mikaela Nylander, gruppordförande

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30