Viktiga mål i knapp utdelning

05.12.2013 kl. 14:43
Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander nöjd med hamnvägen till Jakobstad och elbanan till Hangö
Med vissa av finansutskottets budgettillägg tryggas förutsättningarna för hela verksamheter. Det säger svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander.

- Vi lyckades genomdriva höjda anslag för yrkesfiskarnas förbund, lantbruksrådgivningen, 4H-organisationen och den exportfrämjande organisationen Viexpo, säger Nylander.
Hon är medlem i riksdagens finansutskott, som årligen har till uppdrag att komplettera förslaget till statsbudget.

- Stämningen i finansutskottet var god med tanke på att den extra potten var rekordliten, säger hon.
Gruppordförandena lämnade in en gemensam motion för att stödja veteranerna med 2 miljoner euro.
Nylander fann det glädjande att sociala aspekter kunde beaktas då finansutskottet enades om hur återstoden av potten på cirka 33 miljoner ska fördelas. Här kan nämnas stöd för organisationer som hjälper unga som hotas av marginalisering och pengar för telefonjour för familjevåldsoffer.

Förutom att yrkesfiskarnas förbund får 100 000 euro reserveras 150 000 för reduceringsfisket. Genom att fiska bort skräpfisk förbättras vattenkvaliteten i våra hav.

Regionalt hör Jakobstadsnejden och västra Nyland till vinnarna till följd av finansutskottets budgetkompletteringar. För hamnvägen till Jakobstad anslås 3 miljoner euro, medan planeringen av elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan får 2,6 miljoner euro ur tilläggspotten.
- Infrastrukturprojekten är viktiga för att stärka konkurrenskraften i dessa regioner, säger Nylander.

För förbättring av privata vägar reserveras 3 miljoner euro. För vatten- och avloppsinvesteringar anslås ytterligare totalt 1,6 miljoner euro. Finansutskottet gör även en stark markering för att utbyggnaden av västmetron bör fortsätta oavbrutet efter att den har byggts till Mattby.

Svenska Finlands folkting får liksom ifjol ett tillägg på 100 000 euro, medan finansutskottet höjer anslaget för byaverksamhet med 250 000 euro.
Mikaela Nylander, gruppordförande

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55