Förslaget till miljöskyddslag äventyrar den inhemska torvindustrin

11.02.2014 kl. 15:33
Riksdagsledamot Mats Nylund är missnöjd med förslaget till ny miljöskyddslag. Lagförslaget innehåller en otydlig bestämmelse om beaktande av naturvärden i samband med torvutvinning. Nylund anser att den föreslagna bestämmelsen om naturvärden är oklar och skapar osäkerhet för den inhemska torvutvinningen.
− Begreppet ”betydande naturvärden” är vagt. Jag är rädd att den föreslagna bestämmelsen kan leda till godtycklig och inkonsekvent tillståndsprövning av miljömyndigheterna. I värsta fall kan detta leda till långa besvärsprocesser. Det här skulle igen försämra torvindustrins verksamhetförutsättningar, konstaterar Nylund.  Mats Nylund anser att bestämmelsen om naturvärden kan ha långtgående konsekvenser för den finländska energipolitiken. Förbrukningen av kol ökade med 34 procent år 2013. Nylund befarar att kolförbrukningen bara ökar, ifall incitamenten för den inhemska torvutvinningen minskar.

− Det här förslaget försvårar ytterligare utnyttjandet av den inhemska torven som energikälla och ökar användandet av stenkol. Detta går stick i stäv med målsättningen att minska användningen av stenkol. Det är beklagligt att De Gröna som miljöministerparti vill driva en sådan här linje, säger Nylund.

Riksdagens remisdebatt om förslaget till ny miljöskyddslag äger rum tisdagen 11.2.  


Tilläggsinformation:

Riksdagsledamot Mats Nylund, tel. 050 5122 191

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35