Stora konsekvenser för kommunerna

25.06.2014 kl. 21:30
Den parlamentariska arbetsgruppen som tillsattes för att arbeta fram en modell för reformen av social- och hälsovården har nått en överenskommelse om reformens strukturer. Detta pressmeddelande sändes av riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos som varit medlem i arbetsgruppen.

– Arbetet har varit tufft och vi har arbetat hårt för att de frågor som är viktiga för Svenskfinland ska beaktas i förslaget, säger riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos (SFP), som representerat Svenska riksdagsgruppen i reformens styrgrupp.

Målsättningen har varit att trygga kvalitet, jämlikhet och sund ekonomi inom social- och hälsovården. I vilken grad reformen kommer att bidra till att man uppnår dessa målsättningar är ändå ännu oklart. Det råder dock inga tvivel om behovet av att inom helheten trygga en fungerande svenskspråkig vård.

– Att förslaget inbegriper särskilda språkliga bestämmelser har varit avgörande för oss. Utan dem hade vi inte kunnat godkänna reformen, framhåller Wideroos.

Wideroos lyfter särskilt fram bestämmelsen om vårdområdenas nämnd för minoritetsspråk, vars uppgift är att utreda, bedöma och definiera behovet av svenskspråkig vård inom vårdområdet.

– En annan fråga som varit viktig är Kårkullas framtid. Nu finns skrivningar som ger statsrådet möjlighet att på förordningsnivå koncentrera viss sorts verksamhet till vissa producenter. Kårkulla är en sådan producent, vilket är bra.

Modellen innebär stora förändringar för kommunerna. Landet delas in i fem stora vårdområden och beslutsfattandet kommer långt att ske hos dem. Därmed fråntas också kommunerna sitt direkta inflytande inom social- och hälsovården.

Wideroos menar att den nu överenskomna vårdreformen måste ses som en konsekvens av den uteblivna kommunreformen.

– Vi anser att det hade varit bättre att man skulle ha gått inför starka primärkommuner som hade ansvarat för vården. När tåget nu gått i en annan riktning är det därför av största vikt att vi har kunnat trygga svenskspråkig representation inom tvåspråkiga vårdområden. I styrelsen för dessa områden ska alltid finnas minst en representant för det svenskspråkiga, säger Wideroos.

Tilläggsuppgifter: Ulla-Maj Wideroos 050 511 3141

Ulla-Maj WIderoos

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om planerad avreglering 24.6 2015

Gruppanförande, Anna-Maja Henriksson, Svenska riksdagsgruppen
24.06.2015 kl. 15:31

Gruppanförande i riksdagens debatt om regeringen Sipiläs program

Gruppanförandet hålls av ledamot Carl Haglund
02.06.2015 kl. 13:22

JUHA SIPILÄS FRÅGOR TILL RIKSDAGSGRUPPERNA I REGERINGSFÖRHANDLINGARNAS SONDERINGSSKEDE

Svenska riksdagsgruppens svar
30.04.2015 kl. 15:07

Strukturpolitiken

Gruppordförande Mikaela Nylanders anförande gällande statsministerns meddelande om strukturpolitiken.
11.03.2015 kl. 14:00

Finlands deltagande i säkerhetssektorns utbildningsarbete i Irak

Gruppanförande 24.2 2015, Thomas Blomqvist, Svenska riksdagsgruppen
24.02.2015 kl. 15:00

Lika möjligheter till utbildning i framtiden

Interpellationsdebatt om lika möjligheter till utbildning i framtiden, 18.2 2015. Svenska riksdagsgruppen, gruppanförande Mikaela Nylander
18.02.2015 kl. 15:00

Interpellationsdebatt om skötseln av eurokrisen och läget i Grekland

Gruppanförande framfört av ledamot Mats Nylund, 4.2 2015
04.02.2015 kl. 15:00