En ansvarsfull budget i ekonomiskt svåra tider

29.08.2014 kl. 08:57
- Ett allt svårare ekonomiskt läge, så sammanfattar partiordförande, försvarsminister Carl Haglund, regeringens budgetmangling som avslutades idag.

- I ljuset av det rådande läget är de anpassningsåtgärder som den förra regeringen enades om i rambudgeten i mars alldeles nödvändiga, säger Haglund och påminner om att vi måste vidta åtgärder för att trygga ett välfärdssamhälle också för kommande generationer.

 

Haglund anser att de prioriteringar som regeringen gjort i budgetmanglingen är goda. Satsningarna som görs för att stöda jordbrukarna och yrkesfiskarna som lidit av handelssanktionerna mellan EU och Ryssland är välkomna. Regeringen kompenserar dessa yrkesgrupper med 20 miljoner euro i ersättningar för att minska den skada som uppstått.

 

En av SFP:s hjärtefrågor, språkbadet, får tre miljoner euro. I det nyskrivna regeringsprogrammet har man kommit överens om en målsättning att utvidgaspråkbad till hela landet, och dessa pengar är till för att starta nya språkbad samt utvidga redan existerande.

 

Bristen på kompetent och svenskkunnig personal på nödcentralerna ska åtgärdas med en utlokaliserad utbildning i Vasa. Nu utbildas all nödcentralspersonal i Kuopio, vilket anses vara en delorsak till att så få svenskkunniga personer sökt sig till yrket.

 

- Genom att ordna utlokaliserad utbildning på en tvåspråkig ort som Vasa vill regeringen trygga tillgången till personal som kan ta nödsamtal på svenska, säger Haglund.

 

En annan utbildningsfråga var den förlängda läroplikten, som man förra hösten beslöt förlänga med ett år. Nu beslöt man att ta tillbaka det beslutet och läroplikten förlängs alltså inte.

 

- Bra att regeringen nu nått en lösning som innebär att istället för förlängd läroplikt för alla får vi nu stödåtgärder som kan riktas till de som löper största risken att falla utanför samhället efter grundskolan, säger Haglund.

 

Tilläggsuppgifter:

Specialmedarbetare Malin Brännkärr, 040-5347727

Carl Haglund

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00