En händelserik vecka

23.09.2014 kl. 09:44
Sällan händer det så mycket inom finsk politik som förra veckan. I riksdagen började remissdebatten av statsbudgeten. Justitieministeriets budgetmoment debatterades på onsdagen. Debatten var konstruktiv och de flesta ledamöter var nöjda över att vi lyckats avvärja de stora sparkraven som finansministeriet föreslog i sitt ursprungliga förslag. Oron för framtiden var ändå påtaglig.

Veckan bjöd också på en besvikelse då regeringens finansutskott gav den s.k. jourförordningen sin välsignelse. SFP lämnade in en avvikande åsikt efter behandlingen. I början av september var frågan också aktuell i social- och hälsovårdspolitiska ministerarbetsgruppen, där jag också klart meddelade vår avvikande syn. Tyvärr har vi SFP:re i denna fråga  blivit ensamma inom  regeringen i att försvara de mindre förlossningssjukhusen. Ändringen av förordningen betyder att många förlossningssjukhus måste sätta lapp på luckan. Nu är Borgå hotat. Med tanke på att BB i Ekenäs och Jakobstad tidigare varit tvungna att stänga, vore det en stor förlust för tillgodoseendet av den svenska servicen, ifall Borgå BB går samma öde till mötes.

 

Patientsäkerheten kan garanteras också i de sjukhus där förlossningarnas antal är under tusen per år.  Personligen är jag inte alls övertygad om att patientsäkerheten kommer att öka genom den nya jourförordningen. Vi vet redan nu att allt fler barn har fötts på landsvägarna under de senaste tio åren. Det är mycket sannolikt att denna utveckling kommer att fortsätta, ifall fler förlossningssjukhus måste stängas.

 

Veckans hetaste potatis inom politiken var givetvis kärnkraften. Regeringen bordlade behandlingen av TVO:s ansökan och godkände med rösterna 10-7 Fennovoimas ansökan. Inom SFP finns det väldigt delade åsikter om kärnkraften. I svenska riksdagsgruppen finns de nu mer kritiska röster än tidigare. Det är bra att detta också återspeglas i regeringsarbetet. Min personliga ståndpunkt har också påverkats av bl.a. olyckan i Fukushima. När jag 2010 röstade för Fennovoima var mitt starkaste argument att Finlands beroende av rysk el skulle minska. Efter en helhetsbedömning av nuläget, blev min slutsats att jag röstar emot.

 

Som väntat valde de Gröna att lämna regeringen. Den ursprungliga sexpartiregeringen består nu av fyra partier. Oppositionen har igen bollat med tanken om nyval, något jag tar avstånd från. Det är ytterst viktig att denna regering verkställer och slutför de stora ekonomiska beslut som man tidigare kommit överens om. Det finns fortfarande mycket att göra.

 

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05