Otrevlig stämning i riksdagen

14.11.2014 kl. 11:23
Visst har jag förstått att när det stundar till val, så hettar det till i alla politiker. Men att ha en regering med en ledamots majoritet och med riksdagsledamöter som byter parti mitt i valperioden blir det ännu tuffare. Ordvalet hårdnar från oppositionen och när ni läser detta har vi haft ännu en förtroendeomröstning, nu om regeringens ekonomiska politik. Det var ju inte världens lättaste sak att bilda en ny regering för tre och ett halvt år sedan, det tog sexton dagar. Med facit i hand skulle det kanske ha varit bättre att redan då gå till nyval. Så skulle det säkert ha blivit om vi redan då kunnat ana oss till dagens situation

Jag vet inte hur många gånger jag muntligt och i ensändare varnat både vår hemkommun och regionen för det som nu inträffar. Vi har glömt att vi är ett litet land som valt att leva i ett öppet samhälle, där det råder en global marknad där pengar, varor, tjänster och även arbetskraft kan röra sig fritt. Det är därför vi är och förblir vår egen lyckas smed. Vi har ingen mekanism som tar oss ur det kostnadstryck vi försatt oss i. Tidigare devalverade man valutan, nu måste vi devalvera våra höga kostnader om vi skall kunna exportera och som alla vet så stannar detta land utan export.

 

Då man sitter i riksdagen och lyssnar på debatten verkar det många gånger som om en del riksdagsledamöter helt glömt bort att vi lever i en annan värld än för tio år sedan. Vi lever nu i en global värld och det är hög tid för oss politiker att inse detta. Ja ibland får man den uppfattningen att en del riksdagsledamöter på vänsterkanten tror att Finland skall kunna ändra globaliseringen. Det är helt okej att tycka att vi ibland är duktiga i Finland men om vi tror att vi skall kunna styra världsmarknaden och globaliseringen, då har vi nog för höga tankar om oss själva.

 

Ibland får man läsa kritik i tidningar om att vi riksdagsledamöter kommer upp från Helsingfors och berättar om hur man har beslutat, men att vi mycket sällan för regionens budskap till riksdagen. Kritiken kan säkert vara och är befogad, men om man säger nej till allt och alla och vägrar förändras, då bör även kritikerna se på sina egna prestationer. Resultatet av en sådan politik ser vi nu i vår hemkommun. Enorma ökningar av fastighetsskatten, för sex år sedan 47 % och nu föreslås 40 % till, allt drabbar unga familjer i egnahemshus, pensionärer och jordbrukare med stora fastighetsmassor. Företagen lägger denna kostnad på prisen eller hyrorna, dem drabbar detta inte.  

 

När det gäller att föra regionens budskap till H:fors, här några axplock. För två veckor sedan hade jag en delegation från Korsholms kommun på besök, tillsammans med en grupp från regionföreningen För en levande skärgård. Vi besökte då miljöministeriet. Allt för att få Miljöministeriets chef Hannele Pokka att förstå att vi inte godkänner vår egen miljöcentrals diktat. Denna vecka är några småbyggnadsföretagledare från regionen på besök. Vi skall besöka finansministeriets skatteavdelning där vi tillsammans kommer att presentera det absurda i det nya granskningssystemet på byggarbetsplatser. Företagarna skall även informera vår riksdagsgrupp om samma problem. I veckan kommer också regionens alla apotekare på besök, de vill också säkert framföra sina problem. Alltså gäller det inte bara att kritisera utan också att kunna ta emot och förverkliga. Höja skatter kan alla.
Lars Erik Gästgivars

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00