Otrevlig stämning i riksdagen

14.11.2014 kl. 11:23
Visst har jag förstått att när det stundar till val, så hettar det till i alla politiker. Men att ha en regering med en ledamots majoritet och med riksdagsledamöter som byter parti mitt i valperioden blir det ännu tuffare. Ordvalet hårdnar från oppositionen och när ni läser detta har vi haft ännu en förtroendeomröstning, nu om regeringens ekonomiska politik. Det var ju inte världens lättaste sak att bilda en ny regering för tre och ett halvt år sedan, det tog sexton dagar. Med facit i hand skulle det kanske ha varit bättre att redan då gå till nyval. Så skulle det säkert ha blivit om vi redan då kunnat ana oss till dagens situation

Jag vet inte hur många gånger jag muntligt och i ensändare varnat både vår hemkommun och regionen för det som nu inträffar. Vi har glömt att vi är ett litet land som valt att leva i ett öppet samhälle, där det råder en global marknad där pengar, varor, tjänster och även arbetskraft kan röra sig fritt. Det är därför vi är och förblir vår egen lyckas smed. Vi har ingen mekanism som tar oss ur det kostnadstryck vi försatt oss i. Tidigare devalverade man valutan, nu måste vi devalvera våra höga kostnader om vi skall kunna exportera och som alla vet så stannar detta land utan export.

 

Då man sitter i riksdagen och lyssnar på debatten verkar det många gånger som om en del riksdagsledamöter helt glömt bort att vi lever i en annan värld än för tio år sedan. Vi lever nu i en global värld och det är hög tid för oss politiker att inse detta. Ja ibland får man den uppfattningen att en del riksdagsledamöter på vänsterkanten tror att Finland skall kunna ändra globaliseringen. Det är helt okej att tycka att vi ibland är duktiga i Finland men om vi tror att vi skall kunna styra världsmarknaden och globaliseringen, då har vi nog för höga tankar om oss själva.

 

Ibland får man läsa kritik i tidningar om att vi riksdagsledamöter kommer upp från Helsingfors och berättar om hur man har beslutat, men att vi mycket sällan för regionens budskap till riksdagen. Kritiken kan säkert vara och är befogad, men om man säger nej till allt och alla och vägrar förändras, då bör även kritikerna se på sina egna prestationer. Resultatet av en sådan politik ser vi nu i vår hemkommun. Enorma ökningar av fastighetsskatten, för sex år sedan 47 % och nu föreslås 40 % till, allt drabbar unga familjer i egnahemshus, pensionärer och jordbrukare med stora fastighetsmassor. Företagen lägger denna kostnad på prisen eller hyrorna, dem drabbar detta inte.  

 

När det gäller att föra regionens budskap till H:fors, här några axplock. För två veckor sedan hade jag en delegation från Korsholms kommun på besök, tillsammans med en grupp från regionföreningen För en levande skärgård. Vi besökte då miljöministeriet. Allt för att få Miljöministeriets chef Hannele Pokka att förstå att vi inte godkänner vår egen miljöcentrals diktat. Denna vecka är några småbyggnadsföretagledare från regionen på besök. Vi skall besöka finansministeriets skatteavdelning där vi tillsammans kommer att presentera det absurda i det nya granskningssystemet på byggarbetsplatser. Företagarna skall även informera vår riksdagsgrupp om samma problem. I veckan kommer också regionens alla apotekare på besök, de vill också säkert framföra sina problem. Alltså gäller det inte bara att kritisera utan också att kunna ta emot och förverkliga. Höja skatter kan alla.
Lars Erik Gästgivars

Gruppanföranden

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37