Otrevlig stämning i riksdagen

14.11.2014 kl. 11:23
Visst har jag förstått att när det stundar till val, så hettar det till i alla politiker. Men att ha en regering med en ledamots majoritet och med riksdagsledamöter som byter parti mitt i valperioden blir det ännu tuffare. Ordvalet hårdnar från oppositionen och när ni läser detta har vi haft ännu en förtroendeomröstning, nu om regeringens ekonomiska politik. Det var ju inte världens lättaste sak att bilda en ny regering för tre och ett halvt år sedan, det tog sexton dagar. Med facit i hand skulle det kanske ha varit bättre att redan då gå till nyval. Så skulle det säkert ha blivit om vi redan då kunnat ana oss till dagens situation

Jag vet inte hur många gånger jag muntligt och i ensändare varnat både vår hemkommun och regionen för det som nu inträffar. Vi har glömt att vi är ett litet land som valt att leva i ett öppet samhälle, där det råder en global marknad där pengar, varor, tjänster och även arbetskraft kan röra sig fritt. Det är därför vi är och förblir vår egen lyckas smed. Vi har ingen mekanism som tar oss ur det kostnadstryck vi försatt oss i. Tidigare devalverade man valutan, nu måste vi devalvera våra höga kostnader om vi skall kunna exportera och som alla vet så stannar detta land utan export.

 

Då man sitter i riksdagen och lyssnar på debatten verkar det många gånger som om en del riksdagsledamöter helt glömt bort att vi lever i en annan värld än för tio år sedan. Vi lever nu i en global värld och det är hög tid för oss politiker att inse detta. Ja ibland får man den uppfattningen att en del riksdagsledamöter på vänsterkanten tror att Finland skall kunna ändra globaliseringen. Det är helt okej att tycka att vi ibland är duktiga i Finland men om vi tror att vi skall kunna styra världsmarknaden och globaliseringen, då har vi nog för höga tankar om oss själva.

 

Ibland får man läsa kritik i tidningar om att vi riksdagsledamöter kommer upp från Helsingfors och berättar om hur man har beslutat, men att vi mycket sällan för regionens budskap till riksdagen. Kritiken kan säkert vara och är befogad, men om man säger nej till allt och alla och vägrar förändras, då bör även kritikerna se på sina egna prestationer. Resultatet av en sådan politik ser vi nu i vår hemkommun. Enorma ökningar av fastighetsskatten, för sex år sedan 47 % och nu föreslås 40 % till, allt drabbar unga familjer i egnahemshus, pensionärer och jordbrukare med stora fastighetsmassor. Företagen lägger denna kostnad på prisen eller hyrorna, dem drabbar detta inte.  

 

När det gäller att föra regionens budskap till H:fors, här några axplock. För två veckor sedan hade jag en delegation från Korsholms kommun på besök, tillsammans med en grupp från regionföreningen För en levande skärgård. Vi besökte då miljöministeriet. Allt för att få Miljöministeriets chef Hannele Pokka att förstå att vi inte godkänner vår egen miljöcentrals diktat. Denna vecka är några småbyggnadsföretagledare från regionen på besök. Vi skall besöka finansministeriets skatteavdelning där vi tillsammans kommer att presentera det absurda i det nya granskningssystemet på byggarbetsplatser. Företagarna skall även informera vår riksdagsgrupp om samma problem. I veckan kommer också regionens alla apotekare på besök, de vill också säkert framföra sina problem. Alltså gäller det inte bara att kritisera utan också att kunna ta emot och förverkliga. Höja skatter kan alla.
Lars Erik Gästgivars

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om en hygglig nivå på primärvården

Att oppositionen väljer att interpellera just nu är ingen slump – vi har ju kommunalval om dryga två veckor. Men att diskutera primärhälsovården, som är en av de viktigaste kommunala serviceformerna, passar Svenska riksdagsgruppen alldeles utmärkt. Finland är ett välfärdsland. Värdig vård för alla är en av våra dyrbaraste grundlagsenliga rättigheter. Oberoende av var man bor, oberoende av ålder och sjukdom måste rätten till god vård också förverkligas i praktiken.
14.10.2008 kl. 15:15

Statsrådets redogörelse för genomförandet av integrationslagen

Finland är en del av Europeiska Unionen och en global värld där människor i större utsträckning än tidigare rör sig mellan länder och arbetsmarknader. Under de följande tio åren behöver Finland nya invandrare också av den orsaken att fler än hundratusen personer på grund av åldersstrukturen försvinner ur arbetslivet, många av dem i samhällets nyckelfunktioner.
07.10.2008 kl. 15:30

Remissdebatt om budgetförslaget 2009

Ett lands framgång beror på många saker, bland dem kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet samt naturligtvis sysselsättningen. Trots att det budgetförslag som nu presenterats inte som sådant särskilt har utgetts för att vara en sysselsättningsbudget finns det många element som stöder sysselsättning och företagande.
16.09.2008 kl. 15:45

Interpellation om tryggande av universitetens ställning och verksamhetsförutsättningar

Kompetens, företagsamhet och förnyelseförmåga utgör grunden för en ökad välfärd. Det slår regeringen Vanhanens program fast. Regeringen har i sitt program slagit fast att målsättningen för finansieringen av forskning och utveckling är att den offentliga finansieringen ska stiga till fyra procent av bruttonationalprodukten. Regeringen har även bestämt att den offentliga basfinansieringen till universiteten ska öka över hela linjen. Donationer till stöd för vetenskaplig verksamhet har dessutom redan i hög grad gjorts avdragbara i beskattningen.
21.05.2008 kl. 16:15

Responsdebatt om regeringens budgetramar för 2009-2012

Finansutskottet konstaterar att ekonomin och sysselsättningsutvecklingen i Finland varit oerhört stark och tillväxten beräknas ännu fortsätta även om tydliga tecken på avmattning nu finns. Utskottet betonar två frågor som fördunklar de ekonomiska utsikterna. Den ena är den takt varmed befolkningen nu åldras och den andra är de utmaningar klimatförändringen för med sig. Svenska riksdagsgruppen anser att det i båda dessa fall framför allt gäller att föra en ansvarsfull politik som beaktar förändringsfaktorer med ett pro-aktivt grepp. Både den pågående kommunreformprocessen och produktivitetsprogrammet är exempel på åtgärder som stöder en anpassning till morgondagens verklighet. Den klimatpolitiska redogörelsen å sin sida, som avges på hösten, ger svar på hur regeringen anser att klimatförändringen skall tacklas
20.05.2008 kl. 15:00

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30