Svenska gruppen nöjd med extra anslag

03.12.2014 kl. 14:48
Finansutskottets regeringsgrupper har i dag enats om de ändringar som riksdagen kommer att göra i nästa års statsbudget. Totalt hade finansutskottet möjlighet att rikta 51,93 miljoner euro till olika projekt.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd med att en dryg miljon riktas för skyddet av Östersjön och Finska viken. Östersjöskyddet får 800 000 euro från finansutskottets tilläggspott, medan för miljöskyddssamarbetet mellan länderna kring Finska viken reserveras 200 000 euro. Ytterligare får Nutri-projektet, en aktionsplan mot övergödning där Finland och Polen varit ledande länder, 100 000 euro.

 

Reduceringsfisket som renar havsområden beviljades även 100 000 euro. Folktingets anslag höjdes även med samma summa.

Svenska riksdagsgruppen är även nöjd med att stödet för 4H-verksamheten fick ett anslag på 350 000 euro. Lantbruksrådgivningen ProAgria tilldelas 400 000, medan det nationella stödet för jordbruket höjdes med 2,5 miljoner euro.

Andelslaget för exportfrämjande Viexpo i Österbotten får ett tilläggsanslag på 150 000 euro.

– Det är oerhört viktigt att vi på detta sätt kan trygga Viexpos förutsättningar att verka. Det är de små- och medelstora företagen som vinner på detta, säger riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) som är medlem i riksdagens finansutskott.

 

Som österbottnisk ledamot är han också nöjd med de infraprojekt som avancerar tack vare finansutskottets budgetkompletteringar. Riksväg 3 mellan Tammerfors och Vasa förbättras på två ställen – vid Kyröskoski och Parkano – och får totalt 6,3 miljoner som tillägg.

För att förbättra villkoren för industrin får Jakobstads hamnväg 0,9 miljoner och järnvägsbanan vid Ylivieska 1,5 miljoner euro. Det nya spåret för mötande trafik i Ylivieska är en viktig etapp i målsättningen att elektrifiera järnvägsförbindelserna till Karlebys och Jakobstads hamnar.

Anslaget för förbättring av enskilda vägar höjs med 2 miljoner euro.

 

Regeringspartierna har också enats om att ge landsvägsfärjorna 50 000 euro extra nästa år för den trafik som sker nattetid. Tilläggspengarna är viktiga eftersom färjetrafiken i både Åbolands skärgård och i Ingå och Raseborg stod inför omorganiseringar som skulle ha inneburit färre turer nattetid.

Svenska riksdagsgruppen anser det också viktigt att de domstolar där det hopats mest ärenden får tilläggsresurser på 1,5 miljoner euro, medan brottsofferjouren tilldelas 100 000 euro. Till följd av finansutskottets beslut reserveras även 150 000 euro för den frivilliga försvarsutbildningen. Alla riksdagsgrupper har tidigare enats om att reservera omkring 4 miljoner för veteranrehabilitering och krigsinvalidernas förmåner.

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00