Svenska gruppen nöjd med extra anslag

03.12.2014 kl. 14:48
Finansutskottets regeringsgrupper har i dag enats om de ändringar som riksdagen kommer att göra i nästa års statsbudget. Totalt hade finansutskottet möjlighet att rikta 51,93 miljoner euro till olika projekt.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd med att en dryg miljon riktas för skyddet av Östersjön och Finska viken. Östersjöskyddet får 800 000 euro från finansutskottets tilläggspott, medan för miljöskyddssamarbetet mellan länderna kring Finska viken reserveras 200 000 euro. Ytterligare får Nutri-projektet, en aktionsplan mot övergödning där Finland och Polen varit ledande länder, 100 000 euro.

 

Reduceringsfisket som renar havsområden beviljades även 100 000 euro. Folktingets anslag höjdes även med samma summa.

Svenska riksdagsgruppen är även nöjd med att stödet för 4H-verksamheten fick ett anslag på 350 000 euro. Lantbruksrådgivningen ProAgria tilldelas 400 000, medan det nationella stödet för jordbruket höjdes med 2,5 miljoner euro.

Andelslaget för exportfrämjande Viexpo i Österbotten får ett tilläggsanslag på 150 000 euro.

– Det är oerhört viktigt att vi på detta sätt kan trygga Viexpos förutsättningar att verka. Det är de små- och medelstora företagen som vinner på detta, säger riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) som är medlem i riksdagens finansutskott.

 

Som österbottnisk ledamot är han också nöjd med de infraprojekt som avancerar tack vare finansutskottets budgetkompletteringar. Riksväg 3 mellan Tammerfors och Vasa förbättras på två ställen – vid Kyröskoski och Parkano – och får totalt 6,3 miljoner som tillägg.

För att förbättra villkoren för industrin får Jakobstads hamnväg 0,9 miljoner och järnvägsbanan vid Ylivieska 1,5 miljoner euro. Det nya spåret för mötande trafik i Ylivieska är en viktig etapp i målsättningen att elektrifiera järnvägsförbindelserna till Karlebys och Jakobstads hamnar.

Anslaget för förbättring av enskilda vägar höjs med 2 miljoner euro.

 

Regeringspartierna har också enats om att ge landsvägsfärjorna 50 000 euro extra nästa år för den trafik som sker nattetid. Tilläggspengarna är viktiga eftersom färjetrafiken i både Åbolands skärgård och i Ingå och Raseborg stod inför omorganiseringar som skulle ha inneburit färre turer nattetid.

Svenska riksdagsgruppen anser det också viktigt att de domstolar där det hopats mest ärenden får tilläggsresurser på 1,5 miljoner euro, medan brottsofferjouren tilldelas 100 000 euro. Till följd av finansutskottets beslut reserveras även 150 000 euro för den frivilliga försvarsutbildningen. Alla riksdagsgrupper har tidigare enats om att reservera omkring 4 miljoner för veteranrehabilitering och krigsinvalidernas förmåner.

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37