Aktuellt

Österbotten mittpunkt i förvaltningsutskottets utlåtande om utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen

Riksdagens förvaltningsutskott godkände i fredags sitt utlåtande om statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen.
Christoffer Ingo
19.10.2024 kl. 15:21

När politik blir en smakfråga

I politik handlar det om att hitta en balans mellan att främja hållbar utveckling och att säkerställa att lokalsamhällets intressen skyddas.
Christoffer Ingo
19.10.2024 kl. 13:03

Andra stadiet reformeras

En av den här periodens viktigaste reformer på undervisningsministeriet har nu gått vidare till riksdagen.
Anders Adlercreutz
18.10.2024 kl. 18:25

Positivt för strömmingen, men laxbestånden oroar

Stora utskottet tog idag ställning till EU-kommissionens förslag på fiskekvoter för året 2025. Utskottet beslöt i enlighet med regeringens linje, efter omröstning, att arbeta för öka strömmingskvoterna men att minska laxkvoten.
Anders Norrback
18.10.2024 kl. 15:23

En konkret, viktig och betydande åtgärd för att förbättra Östersjöns hälsa

Lagförslaget om att förbjuda utsläpp av tvättvatten från fartygs svavelskrubbare i finskt territorialvatten har kommit till riksdagen. Förslaget är en konkret och betydande åtgärd för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön, och en viktig satsning för Östersjöns hälsa.
Mats Löfström
17.10.2024 kl. 15:31

Minister Bergqvist välkomnar strängare regler för sjöfartens utsläpp

Statsrådet har idag överlämnat ett lagförslag till riksdagen om nationellt utsläppsförbud inom sjöfarten. Idrotts- och ungdomsminister, SFP:s vice ordförande, Sandra Bergqvist gläds över förslaget att förbjuda utsläpp av bland annat tvättvatten från svavelskrubbrar*. 
Sandra Bergqvist
17.10.2024 kl. 15:30

Staten måste vara redo att trygga tågtrafiken från Raseborgsregionen till Åbo och Helsingfors

Riksdagsledamot Henrik Wickström (SFP) ordnade på torsdagen på riksdagen ett informationstillfälle om kustbanans utveckling.
Henrik Wickström
17.10.2024 kl. 20:29

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30