Aktuellt

Polisutbildningens kvalitet på svenska bör garanteras

Riksdagsledamoten Christina Gestrin (SFP) frågade i sitt skriftliga spörsmål hur statsrådet kommer att säkerställa en kvalitativt högklassig polisutbildning på svenska i enlighet med gällande regeringsprogram och landets behov. Detta med hänvisning till den oro som finns angående den svenska polisutbildningens framtid vid Polisyrkeshögskolan.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.01.2012 kl. 16:16

Blomqvist ställde spörsmål om reformen av arbets- och näringsbyråerna

I ett spörsmål till regeringen lyfter riksdagsledamot Thomas Blomqvist (sfp) upp den omstrukturering av de nyländska arbets- och näringsbyråerna som är att vänta. Reformen har sin grund i riktlinjer som Arbets- och näringsministeriet dragit upp gällande utvecklingen av arbets- och näringsbyråerna i landet. I praktiken torde omorganiseringen innebära att utbudet av tjänster koncentreras allt mer till webben, medan antalet byråer minskar. Blomqvist bad därför att få höra hur regeringen ämnar se till att den faktiska tillgången till service inte minskar i samband med reformen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
20.12.2011 kl. 17:19

Väståboland och Kimitoön fick fortsatt full skärgårdsstatus

Statsrådet godkände på torsdagen en förordning i vilken man definierar kommunernas skärgårdsstatus. Bland de åtta kommer som får fullständig skärgårdsstatus återfinns Kimitoön, Väståboland och Gustavs.
SFP
15.12.2011 kl. 13:15

Wallin: "Merkozy" bör sluta driva partipolitik i EU

Duon Angela Merkel och Nicolas Sarkozy, även kallad "Merkozy", sätter just nu sina partipolitiska valkampanjer framom tuffa beslut för att förhindra en ny bankkris, säger Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Stefan Wallin.
SFP
10.12.2011 kl. 10:30

Nylander: Funktionshindrade bör komma in på arbetsmarknaden

- En undersökning av Vates-stiftelsen visar att ca 72 procent av de företag som deltog i undersökningen, i någon mån är intresserade av att anställa funktionshindrade. Företagen behöver dock mera information och praktiska exempel. Mera information behövs inte bara om ekonomiska stödformer utan också om vilka anpassningsåtgärder en anställning innebär för företagen. Framför allt behövs rådgivning av sakkunniga på området, konstaterar riksdagsledamot Mikaela Nylander då hon på lördagen talade på FN:s internationella dag för handikappade.
SFP
03.12.2011 kl. 15:27

Regeringspartiernas budgettillägg i riksdagen 2.12.2011

Barnen, infrastrukturen, miljön och medborgarorganisationerna är några av tyngdpunkterna i de tillägg till nästa års budget som regeringspartierna på fredagen kom överens om i riksdagen. Det framhåller Svenska riksdagsgruppens representant i finansutskottet Astrid Thors och gruppordförande Mikaela Nylander i ett gemensamt uttalande.
SFP
02.12.2011 kl. 13:17

Mikaela Nylander: Fråga om politisk vilja, inte lagstiftning

Svenska folkpartiets utbildningspolitiska delegation har på sitt möte på torsdagen godkänt ett linjepapper om partiets syn på möjligheterna att utveckla svenskundervisningen inom ramen för nuvarande lagstiftning för att kunna ta tillvara det intresse som nu finns för det svenska språket.
SFP
02.12.2011 kl. 12:08

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00