Aktuellt

Storkök kan och bör gynna inhemsk mat

"När vi samtidigt har en diskussion om djurens välmående och djurskyddsorganisationerna och en del politiker riktar kritik mot den finländska djuruppfödningen och kräver mera utrymme och strängare krav är det anmärkningsvärt att både handeln och livsmedelsförädlarna vill mörka matens ursprung. Strängare krav för finska producenter innebär generellt högre kostnader. Att samtidigt tillåta att dagens situation där konsumenten i många fall inte har någon reell chans att göra ett medvetet val mellan inhemskt och utländskt är en ytterst tvivelaktigt väg att gå."
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
05.03.2011 kl. 13:01

Helsingfors måste få mera nybörjarplatser i yrkesskola och gymnasium

Minister Astrid Thors: Nästa mandatperiod måste samarbetet mellan staten och huvudstadsnejdens kommuner fördjupas – intentionsavtal måste bli egentliga partnerskapsavtal. Varje avtalspart måste kunna fullfölja de åtaganden som avtalet innehåller.
SFP
05.03.2011 kl. 11:00

FST och SVT World på samma kanal - en bra eller dålig lösning?

Kom och diskutera den helsvenska kanalens framtid med riksdagsledamot och medlem av Yles förvaltningsråd Mikaela Nylander och mediechef Mary Gestrin, YLE.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.03.2011 kl. 13:44

Den kreativa Människan

Allt sedan den amerikanske ekonomisten och stadsforskaren Richard Florida år 2002 publicerade sin bok ”The rise of the creative class” har man ropat på den kreativa sektorn, i allt från strukturomvandlingar i urbana miljöer till kriserna i ekonomin. Trots utmaningen med att definiera ”kreativ ekonomi” står det klart att den har en nyckelroll i den ekonomiska utvecklingen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
01.03.2011 kl. 15:53

Problematiskt med röstspärr

Vallagen har rört upp känslorna i riksdagen denna vecka. Processen kring en förändring av vårt valsystem har varit lång och svår både i regering och i riksdag.
Ulla-Maj Wideroos
27.02.2011 kl. 11:24

Det 2:a parlamentariska forumet för den nordliga dimensionen

Det andra parlamentariska forumet för den nordliga dimensionen arrangerades i Tromsö 22-23.2. Jag var på plats som ordförande för Östersjöparlamentarikerna (BSPC) och höll följande anförande:
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
24.02.2011 kl. 12:52

Blomqvist: Gynna den finländska matkulturen

I ett skriftligt spörsmål som riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) idag lämnat in till regeringen, frågar han på vilket sätt regeringen tänker främja den inhemska matkulturen samt marknadsföra den finländska gastronomin utomlands.
SFP
23.02.2011 kl. 15:52

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35